Gradovi

Kotor Varoš: Od 29. septembra stupa na snagu odluka o neradnoj nedjelji

Kotor Varoš: Od 29. septembra stupa na snagu odluka o neradnoj nedjelji
Foto: Velibor Tripić | Kotor Varoš: Od 29. septembra stupa na snagu odluka o neradnoj nedjelji

KOTOR VAROŠ – Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš donijeli su na posebnoj sjednici odluku o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine, a kojom je nedjelja definisana kao neradni dan, a ova odluka stupna na snagu već od 29. septembra.

Zdenko Sakan,  načelnik opštine Kotor Varoš rekao je da je cilj ove odluke, prije svega, unapređenje radničkog statusa.

“Nedjelja se u većini razvijenih zemalja posmatra kao porodični dan koji je posebno značajan za žene, a upravo one su većinski trgovinski radnici u našoj lokalnoj zajednici“, istakao je Sakan.

Naime, prema odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske skupština jedinice lokalne samouprave utvrđuje radno vrijeme trgovina, zanataskih i uslužnih radnji.

Kako je rekao Sakan to je pobjeda radnika, koji duži vremenski period idu sa inicijativom da nedjelja, posebno u tržnim centrima bude proglašena neradnom, a da svi ostali dani budu definisani sa radnim vremenom koje je definisala Skupština opštine.

“U Republici Srpskoj inicijativu za zabranu rada nedjeljom je krajem 2018. godine pokrenuo Sindikat trgovine, turizma i ugostiteljstva RS. Anketa među trgovcima, sindikalcima i radnicima pokazala je da 95 odsto ispitanika smatra da nedjeljom trgovine treba da budu zatvorene“, zaključio je Sakan.

Naime, kontrolu poštivanja navedene odluke vršiće Odsjek za inspekcije opštine Kotor Varoš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije