Gradovi

Ivo Komšić: Iz Sarajeva u svijet trebaju otići poruke mira i nade

Ivo Komšić: Iz Sarajeva u svijet trebaju otići poruke mira i nade
Ivo Komšić: Iz Sarajeva u svijet trebaju otići poruke mira i nade

SARAJEVO - Važno nam je da ove godine iz Sarajeva tokom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata u svijet odu potpuno drugačije poruke i slike, a to su poruke mira i nade - istaknuo je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

On je na konferenciji za medije u Gradskoj upravi naglasio da su pripreme za obilježavanje te godišnjice već odavno u toku, te da je ovo prilika da Sarajevo pokaže kako ima drugačiju perspektivu od ratne, kao i da je uspjelo sačuvati svoju duhovnost.

- Pokazaćemo da još čuvamo ono što je ovaj grad uvijek krasilo - suživot različitih kultura, tradicija i religija, jer Sarajevo je jedino mjesto na svijetu gdje je došlo do kohabicije tih elemenata - kazao je gradonačelnik.

Podvukao je istorijsku činjenicu da je evropski 20. vijek započeo u Sarajevu, gdje se i završilo s dva tragična događaja - ratovima. Atentatom Gavrila Principa na prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu počeo je Prvi svjetski rat, dok je kraj 20. vijeka 90-ih godina završen takođe ratom u kojem je Sarajevo bilo u opsadi 1470 dana.

Sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović najavio je da će program obilježavanja obuhvatiti pet osnovnih cjelina.

To su - obilježavanje 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara i Festivala "Sarajevska zima", svečano otvaranje Vijećnice 9. maja na Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, obilježavanje 20. godišnjice Sarajevo film festivala, te zbirna manifestacija povodom 60. godišnjice potpisivanja Evropske konvencije o kulturi.

Od brojnih sportskih događaja koji će već početi od 31. januara, mogu se izdvojiti međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju u Zetri, revija na ledu 13. februara gdje će prvi put nakon olimpijade 1984. doći svjetski olimpijski prvaci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean te na godišnjicu svoje pobjede otplesati čuveni "Bolero", te 22. juna Sarajevo grand prix kojeg organizuje Tour de France, uz učešće veterana i aktuelnih biciklista.

Tura dužine od 140 kilometara već je određena, ići će preko Igmana i povezati Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo, a dio trke bit će vožen i kroz centralne gradske ulice.

Takođe, iz programa se izdvaja i koncert Bečke filharmonije 27. juna u Vijećnici, koji će ova svjetski znana filharmonija pokloniti Gradu Sarajevu.

- U okviru obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, bit će organizirane i dvije naučne konferencije na kojima će učestvovati profesori iz BiH, regije i svijeta kako bi se Prvim svjetskim ratom bavili iz raznih spekata - kazao je gradonačelnik Komšić.

Programom, koji nije konačan, predviđene su i brojne izložbe i koncerti, te drugi događaji iz domena kulture i istorije.

Kroz ovaj program započela je i kampanja za obnovu Olimpijskog muzeja u Sarajevu, a čelnici Gradske uprave naglašavaju cilj da mnogi od događaja, kao što je koncert u Vijećnici i Sarajevo Grand prix, postanu tradicionalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije