Gradovi

Danas otvaranje novoizgrađene bolnice u Doboju

Danas otvaranje novoizgrađene bolnice u Doboju
Foto: Pixnio | Danas otvaranje novoizgrađene bolnice u Doboju

DOBOJ - Novoizgrađena Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju danas će biti otvorena u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije i okoline i da odgovori izazovima savremene medicine.

Otvaranju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, te ministri u Vladi Republike Srpske.

Ovo je jedna od najznačajnih investicija Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, ukupne vrijednosti 104 miliona KM, za koji su sredstva obezbijeđena iz republičkog budžeta.

Sve odjeljenja bolnice i uprava bolnice smješteni su u jedan objekat koji se sastoji od prizemlja i šest spratova. Korisna površina objekta je 25.390 metara kvadratnih.

U prizemlju su smješteni onkologija, infektologija, transfuzija, patologija, biohemija, mikrobiologija i bolnična apoteka.

Na prvom spratu su radiologija, ambulante, dnevna klinika i Urgentni blok. Drugi sprat predviđen je za akušerstvo, ginekologiju, nehiruršku intenzivnu njegu, operacioni blok i sterilizaciju.

Hirurgija, interna medicina i dermatologija su na trećem spratu, na četvrotom pulmologija, ortopedija, urologija, neurologija, fizijatrija i rana rehabilitacija, a na petom pedijatrija, opšta psihijatrija, urgentna psihijatrija, otorinolaringologija i oftamologija.

Šest sprat predviđen je za upravu, konferencijsku salu i tehnički blok. Izgrađen je poseban tehnički objekat od 577 metara kvadratnih korisne površine i parking-prostor.

Objekat raspolaže sa 450 kreveta, klimatizovanim prostorijama, sobama koje obezbjeđuju značajno veću udobnost za pacijente, kao i opremom koja objekat čini energetski održivim.

U Doboju su 14. marta 2019. godine resorni ministar Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove bolnice.

Isti dan su Dodik i ambasador Kine Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Ulici Nikole Tesle. Izvođač radova je u posao uveden 27. decembra 2019. godine.

Izgradnja nove bolnice u Doboju rezultat je strateškog planiranja i opredjeljenja Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za izgradnju novih bolničkih kapaciteta i nabavku medicinske opreme.

Svečanost je zakazana za 11.00 časova, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije