Gradovi

Dan poslije kišnog nevremena Trebinje potpuno čisto

Dan poslije kišnog nevremena Trebinje potpuno čisto
Foto: Vesna Duka | Dan poslije kišnog nevremena Trebinje potpuno čisto

TREBINJE - Dan poslije kišnog nevremena, u Trebinju je stanje potpuno normalno i grad je očišćen u ranim jutarnjim satima, iako je pao 141 litar kiše po metru kvadratnom, što je, najviše zbog opalog lišća, u ponedeljak popodne izazvalo začepljenje gradskih šahtova i otežano kretanje vozila, a u nekoliko objekata je ušla i voda.

Komunalci, vatrogasci, Civilna zaštita i sve ostale nadležne službe su, međutim, izašle na teren odmah nakon prestanka padavina, a šahtovi su na najugroženijim mjestima otčepljani još dok je bjesnilo nevrijeme.

Na dežurni broj 121 je stiglo osam prijava, ali se sve odnose na manje štete, poput ulaska vode u podzemne prostorije, garaže, ili prizemne objekte.

Ekstremne padavine su, ustvari, trajale svega jedan do dva sata, pa se ogromna količina kiše naglo slila u odvode, u koje se, osim lišća, nerijetko izliva uzavrelo iskorišteno ulje, koje, naročito u Starom gradu, prosipaju iz pojedinih ugostiteljskih objekata, pa se u kombinaciji sa lišćem i prašinom odvodi bukvalno zabetoniraju.

"Ono što je važno istaći jeste da je grad jutros osvanuo kao da se ništa nije desilo, posebno širi centar grada, gdje su nadležne službe uložile ogromne napore kako bi se situacija vratila u normalu, a nosioci ovih poslova su, kao i uvijek, bili Komunalno preduzeće, "Vodovod", pripadnici Operativnog tima naše ustanove, a značajnu pomoć su pružili i vatrogasci i ostale službe", kazao je Stevan Bekan, direktor gradske Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost".

On je već u ponedeljak veče sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem obišao širi centar grada i pojedina naselja, kako bi se zajedno uvjerili da se već tada stanje normalizovalo, ali su službe i u utorak ujutro očistile lišće, grane, nanose pijeska koje su zaostale za prvim, grubim čišćenjem.

"Srećom smo izbjegli posljedice širih razmjera, ali, odgovorno to tvrdimo, zbog preventivnog djelovanja i jednog velikog rada u toku ljetnog perioda kada su nadležne službe uradile pripreme oborinskih kanala i rešetki, tako da smo spremni dočekali ovakvu situaciju", dodaje Bekan.

Napominjući da je veliki nivo vode bio na glavnoj trebinjskoj ulici, što se dešavalo i ranije i to se ne može izbjeći jer se odvodi jednostavno začepe, ali ih nadležne službe u toku padavina otčepljaju i ne dolazi do obustava saobraćaja, Bekan dodaje da se otežano odvijao saobraćaj i u naselju Gorica, ali se sve brzo riješilo.

Meteorolozi i za naredne dane predviđaju nove padavine, pa su sve nadležne službe u pripravnosti, kako bi intervenisali i na ulicama i javnim površina, ali, kako kaže Bekan, i u domaćinstvima kojima eventualno bude potrebna pomoć i kojim je na raspolaganju 24 časa dnevno dežurni broj 121 njihovog Operativnog centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije