Gradovi

CT aparat stavljen u funkciju, načinjeni i prvi snimci

CT aparat stavljen u funkciju, načinjeni i prvi snimci
Foto: Ustupljena fotografija | CT aparat stavljen u funkciju, načinjeni i prvi snimci

SANSKI MOST - U Općoj bolnici u Sanskom Mostu u upotrebu je stavljen novi CT aparat i njime su načinjeni prvi snimci, potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Podsjećamo da je nedavno od strane Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH izdata licenca Općoj bolnici za obavljanje djelatnosti posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja.

U međuvremenu, obavljene su sve neophodne aktivnosti kako bi uređaj bio pušten u upotrebu, te je za njegov smještaj uređena potpuno nova prostorija. Prema riječima Amne Ćehajić, načelnice Odjela radiologije u Općoj bolnici, radi se o jednom od najsavremenijih uređaja ovakve vrste u Bosni i Hercegovini sa smanjenim nivoom zračenja i skraćenim trajanjem snimanja.

"Zahvaljujući ovome aparatu nivo zdravstvenih usluga ćemo značajno podići jer pacijenti neće više morati odlaziti u druge javne ili privatne zdravstvene usluge. Ovim aparatom moći ćemo raditi kompletnu dijagnostiku sekundarnog nivoa, od snimanja glave, abdomena, grudnog koša, kičme i drugih dijelova tijela", kazala je Ćehajićeva.

Prema riječima direktora sanske bolnice Mustafe Avdagića, od Zavoda zdravstvenog osiguranja zatraženo je da se ova vrsta usluga inkorporira u cjenovnik medicinskih usluga, kako bi bila besplatna za pacijente.  Kupovina CT aparata, čija je vrijednost procijenjena na 800.000 maraka, realizovana je kroz program finansijske konsolidacije zdravstvenih usluga u Federaciji BiH, kojim je bila obuhvaćena i sanska bolnica, a u sklopu tog programa pripalo joj je 3,5 miliona maraka. Nabavka ovoga uređaja u proteklom periodu nametnula se kao poseban imperativ, jer su pacijenti koji trebaju ovu vrstu zdravstvenih usluga do sada upućivani na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Sve je to poskupljivalo i komplikovalo liječenje, jer su se termini dugo čekali, pa su pacijenti često bili primorani da se oslanjaju na privatne zdravstvene ustanove. Nabavka pomenutog aparata imaće i značajan ekonomski efekat za sansku bolnicu koja u prošlosti nije posjedovala ovakav uređaj. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije