Gradovi

Bosanski Petrovac: Renovirana ambulanta na kojoj je prokišnjavao krov

Bosanski Petrovac: Renovirana ambulanta na kojoj je prokišnjavao krov
Foto: Zlatan Čekić | Bosanski Petrovac: Renovirana ambulanta na kojoj je prokišnjavao krov

BOSANSKI PETROVAC - Okončani su radovi na renoviranju zgrade područne zdravstvene ambulante u naselju Krnjeuša, jedne od najvećih povratničkih mjesnih zajednica na području Bosanskog Petrovca, te su time stvoreni mnogo bolji uslovi za rad zdravstvenih radnika i boravak pacijenata.

Objekat je u proteklom periodu bio u neuslovnom stanju, dotrajao i sa krovom koji je prokišnjavao, a sada je saniran, te su sredstva uložena i u adaptaciju unutrašnjeg prostora. U rekonstrukciju objekta Vlada USK je uložila 30.000  maraka, a lokalne vlasti i Dom zdravlja Bosanski Petrovac preostalih 8.000.

"Uslovi su u proteklom periodu bili užasni, koleginica koja je tu radila poslije svake kiše morala je kupiti vodu koja se slijevala s krova, a u zimskom periodu to je bilo još gore. Sada je krov saniran i mnogo su bolji uslovi", kaže Vesna Družić, zdravstvena radnica.

Ambulanta je sada u mnogo boljem stanju, ali ono što muči stanovnike Krnjeuše je što je ona otvorena samo jednom sedmično, kada se mogu javiti i obaviti zdravstvene preglede.

"Kako trenutno stvari stoje, ovdje samo jednom sedmično ordinira ljekar i medicinska sestra. Mi smo razgovarali kako da pojačamo njihovo prisustvo na još nekoliko dana i djelovaćemo u tom pravcu", kaže Zemina Kadirić, ministrica zdravstva u Vladi USK. Na području Krnjeuše u prijeratnom periodu živjelo je oko četiri hiljade mještana, a zdravstvena ambulanta, kako kažu, bila je otvorena svakog radnog dana. Sada u ovom mjestu živi mnogo manji broj ljudi, ali se radi većinom o osobama starije životne dobi, kojima je potrebna redovnija zdravstvena briga. U Domu zdravlja Bosanski Petrovac kažu kako će pokušati uslišiti molbe mještana, ali ističu velike probleme koje imaju sa nedostatkom zdravstvenih radnika, što je problem i sa drugim zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu. Inače, pomenuta ustanova trenutno zapošljava četrdesetak radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije