Gradovi

Bihać protiv ideje da se prošire kapaciteti kampova za migrante

Bihać protiv ideje da se prošire kapaciteti kampova za migrante
Foto: Ustupljena fotografija | Bihać protiv ideje da se prošire kapaciteti kampova za migrante

BIHAĆ - Gradske vlasti u Bihaću, ali i građani grada na Uni, protive se svakoj mogućnosti proširenja trenutnih kapaciteta dva migrantska centra koja egzistiraju u ovome gradu, izjavio je bihaćki gradonačelnik, Elvedin Sedić. Dodao je da je to njegov odgovor na spekulacije i najave kako bi moglo doći do toga, istakavši kako se po ko zna koji put teret migrantske krize pokušava svaliti na teret Bihaća.

“Svaki put kada se govori o toj mogućnosti pominje se Bihać, a kada se radi o realizaciji nekih kapitalnih investicija i sanaciji posljedica migrantske krize, onda se mnogi rado uključuju u tu priču, pa čak i neke lokalne zajednice koje nemaju nikakvog doticaja s migrantima”, istakao je Sedić.

On je zapitao nadležne inistitucije šta je s projektima asfaltiranja pristupnog puta do kampa Lipa, te izgradnje kanalizacije i sistema vodosnabdjevanja. “Iz kojih su razloga ti projekti na čekanju nismo sigurni, jer znamo da su za njihovu realizaciju osigurana donatorska sredstva”, pita Sedić.

Inače,  situacija po pitanju migranata na području Unsko sanskog kantona je trenutno stabilna, a prema poslednjim policijskim procjenama, trenutno na području ovoga kantona boravi nešto više od njih nekoliko stotina. Trenutno u prihvatnom centru Lipa boravi oko 350 migranata, dok u centru Borići ima 150 osoba. U policiji ističu kako određeni broj migranata boravi van kampova, na otvorenom, najčešće u napuštenim proizvodnim pogonima i objektima te u divljim kampovima koji se nalaze u blizini hrvatske granice. Situacija je ipak neuporedivo bolja u odnosu na haotični period od prije nekoliko godina kada je hiljade migranata boravilo na području Unsko sanskog kantona.

“Policija nastoji osigurati red čestim operativnim aktivnostima, tako da povremeno provodimo akcije u kampovima s ciljem pronalaska narkotičkih sredstava, ali i nelegalnog naoružanja te predmeta koji mogu poslužiti u nanošenju tjelesnih povreda. Svjedoci smo da je u proteklom periodu često izbijalo nasilje u kampovima te je dolazilo do povređivanja, pa čak i ubistava”, ističu u policiji.  Istovremeno, brojne nevladine organizacije provode različite projekte kojima se nastoje uključiti migranti u društvene tokove, te pokušavaju otkloniti brojne predrasude o njima kod lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije