Gradovi

BiH se pozicionirala kao poželjna lokacija za digitalne nomade

BiH se pozicionirala kao poželjna lokacija za digitalne nomade
Foto: N.N. | BiH se pozicionirala kao poželjna lokacija za digitalne nomade

MOSTAR - Četvrto izdanje “Cros Border Coworking Conference”, počelo je danas u Mostaru, a na ovogodišnjoj konferenciji stavljen je akcenat na digitalne nomade i sve one koji žele proširiti svoja znanja o radu na daljinu.

Ova regionalna konferencija okupila je više od 130 učesnika, a započela je prezentacijom Paula Bradburija, stručnjaka s više od 20 godina iskustva života u Hrvatskoj kao digitalni nomad koji je podijelio svoja iskustva te govorio o ključnim vrijednosti regije koje mogu privući digitalne nomade.

Suština ove konferencije je predstaviti Balkan kao veoma atraktivno mjesto za razvoj digitalnog nomadizma. Na konferenciju već četvrtu godinu zaredom dovolaze stručnjaci iz cijelog svijeta koji dijele svoja iskustva i znanja te na ovaj način pokušavaju upoznati širu zajednicu zašto je Zapadni Balkan zapravo dobro mjesto za digitalne nomade.

“Digitalni nomadi dijeleći svoja iskustva pomažu razvoju regiona u ovom smijeru. Ne želimo ovom konferencijom da pokažemo zašto je Zapadni balkan dobar već i da ga unaprijedimo”, Jelena Popivoda, menadžerka za komunikaciju i razvoj zajednice u Inovaciono Poduzetničkom Centru Tehnopolis.

Ona je dodala da ova konferencija ne služi samo za povezivanje digitalnih nomada, već i pružaoca usluga i svih onih aktera koji mogu da pomognu razvoju ove zajednice na ovom prostoru.

Nora Dun, digitalni nomad ovakvim stilom živi već 20 godina I ono što je naučila tokom svih tih godina jeste važnost zajednice I povezivanja sa ljudima koji imaju ista ili slična interesovanja.

“Jedan od najboljih načina na koji se može ostvariti takva zajednica jeste upravo preko ovakvih konferencija. Posljednje dvije sedmice sam provela u BiH i naprosto sam se zaljubila u ovu državu. Takođe, provela sam neko vrijeme u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji”, ispričala je Dun.

Ona je istakla da Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije da postane jedna od vodećih lokacija za digitalne nomade jer ima divnu prirodu, fantastičnu hranu, dobar internet i gostoljubljivost.

“Digitalni nomadi su prepoznati kao grupa ljudi koja širi dobar glas o destinaciji na koju dolaze, a Mostar je radio dosta na razvoju infrastrukture kako bi Mostar bio jedna od destinacija koja bi pomogla digitalnim nomadima da izaberu baš ovaj grad”, istakao je ovo Ivan Barbalić, savjetnik gradonačelnika Mostara.

On je dodao i da je Mostar spreman da se kroz ovaj projekat poveže I s ostalim gradovima u BiH kao što su Banjaluka, Trebinje, Sarajevo I drugi, kako bi svi zajedno radili na tome upravo naša država postane što bolja lokacija za digitalne nomade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije