Ex -Yu

Zgrade srpskih institucija na sjeveru KiM i dalje blokirane

Zgrade srpskih institucija na sjeveru KiM i dalje blokirane
Foto: Printscreen/RTS | Zgrade srpskih institucija na sjeveru KiM i dalje blokirane

PRIŠTINA - Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.

Kfor je pojačao prisustvo na prilazu glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije kosovske policije na sjeveru utiču na socioekonomska prava pogođenih zajednica, kao i na bezbjednost, stabilnost i mir, saopštila je misija Unmik, nakon razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom Unmika na KiM Karolin Zijade, piše RTS.

Nakon operacija kosovske policije u institucijama koje finansira Srbija u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, Zijade se sastala sa predstavnicima Srpske liste i izazila duboku zabrinutost zbog ovih jednostranih akcija, navodi se u saopštenju Unmika.

Ona je ponovila poziv na konstruktivne razgovore o ovim pitanjima, u okviru dijaloga koji predvodi EU.

''Ove akcije utiču na socioekonomska prava pogođenih zajednica i na dobrobit svih pojedinaca. One takođe potkopavaju napore da se konsoliduje povjerenje između različitih zajednica i da se održi bezbjednost, stabilnost i mir", naveo je Unmik na mreži X.

Portparolka NATO-a Farah Dahlalah napisala je da su u Alijansi veoma razočarani jučerašnjim akcijama na sjeveru Kosova koje, i pored obećanja prištinskih vlasti, nisu koordinisane sa NATO i Kforom.

"Kfor je u potpunosti spreman da održi svoj mandat dobijen Rezolucijom SB UN 1244. Potrebna je deeskalacija i puno angažovanje u dijalogu sa EU", navela je portparolka NATO-a na mreži X.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije