Ex -Yu

Zelenski doputovao u Hrvatsku

Zelenski doputovao u Hrvatsku
Foto: HRT | Zelenski doputovao u Hrvatsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik, gdje će danas biti održan samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa"

"Došao sam u Hrvatsku da se sastanem sa premijerom Andrejem Plenkovićem, predstavnicima drugih zemalja regiona i da učestvujem na trećem samitu ‘Ukrajina – Jugoistočna Evropa’”, objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je najavio da će na početku posjete razgovarati sa  Plenkovićem o nastavku odbrambene saradnje, rehabilitaciji ukrajinskih vojnika koji su ranjeni na liniji fronta, kao i o obnovi Ukrajine.

Prema njegovim riječima, na samitu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biće riječi o primjeni Formule mira.

"Na samitu u formatu 'Ukrajina plus 12 zemalja' razgovaraćemo o međunarodnim naporima za postizanje mira i implementaciji Formule mira, našem zajedničkom odgovoru na bezbjednosne izazove sa našim partnerima, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO", rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.

Ovo je treći samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" koji ima za cilj da iskaže solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dvije i po godine suočava s ruskom agresijom, prenose hrvatski mediji.

Prvi samit u tom formatu je održan u avgustu 2022. u Atini,  drugi u februaru ove godine u Tirani.

Lideri zemalja jugoistočne Evrope i Ukrajine potpisali su 28. februara u Albaniji zajedničku deklaraciju u kojoj su pozvali cijelu međunarodnu zajednicu da odlučno ojača podršku Ukrajini.

U potpisanom dokumentu, oni su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine i izjavili da ostaju posvećeni pružanju Ukrajine neophodne podrške za postizanje pravednog mira.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije