Ex -Yu

Vučić objasnio zašto Kosovo neće biti proglašeno okupiranom teritorijom

Vučić objasnio zašto Kosovo neće biti proglašeno okupiranom teritorijom
Foto: Tanjug | Vučić objasnio zašto Kosovo neće biti proglašeno okupiranom teritorijom

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da će, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, autonomna pokrajina Kosovo i Metohija biti proglašena za područje posebne socijalne zaštite, čime će, kako je rekao, biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene i mnoge druge.

“To je zato što je ovaj teror usmeren na otežavanje života običnim ljudima, Srbima na Kosovu i Metohiji i predstavlja njihovo ekonomsko i socijalno urušavanje, i zbog toga ćemo našu podršku i pomoć stanovništvu dramatično i drastično da uvećamo”, najavio je Vučić.

On je izjavio da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država izdvojiti podršku na mjesečnom nivou od 20.000 dinara.

“Ovo su ogromna ulaganja, ovdje je reč o desetinama miliona evra, da ne kažem kad se sve sabere, biće i mnogo više od stotinu miliona evr”a, rekao je predsjednik.

Najavio je i besplatne udžbenike za đake u osnovnim školama, za 14.670 djece i mladih ljudi.

"Donećemo i nešto što smo nazvali užinski dodatak, za svako dete predškolskog uzrasta, to je negde oko 2.300, u osnovnim školama oko 9.800 i oko 4.700 naše srednjoškolske dece", rekao je predsjednik.

Dodao je da će svi imati oko 5.000 dinara u vidu mjesečnog dodatka, što je, dakle, preko 500 evra na godišnjem nivou, takozvani užinski dodatak.

“Dogovorili smo i građevinski materijal, koji ćemo besplatno da isporučujemo onima koji će da grade svoje privatne stambene objekte, jer Priština ne želi da omogući gradnju naselja”, rekao je on.

Najavio je i novo zapošljavanje 41 ljekara, još 59 medicinskog i drugog osoblja.

“Idemo i na povećanje naknade za 109 gerontodomaćica, 50 ličnih pratilaca, što je dodatnih 63 miliona, plus 525 hiljada dinara”, rekao je Vučić

Nagovijestio je i podsticanje razvoja privredne djelatnosti, ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa, kao i razvoja poljoprivredne djelatnosti.

“Nismo doneli odluku o okupaciji, jer bi to značilo da priznajemo teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca priznao bi se status legalne oružane sile, a mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju. Ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika”, objasnio je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje tjelesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna djela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

“Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno”, rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

“To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Dodao je da uspostavljanje ove mjere neće trajati "doveka" već samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu, uz poštovanje Briselskog sporazuma.

“Mi ovim popunjavamo pravni vakuum, jer u ovom trenutku nemamo način da gonimo sve one koji učestvuju u progonu, proterivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba na KiM”, rekao je Vučić.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska vijeća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim djelima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

“Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koje, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije