Ex -Yu

Vučić: Srbija se nikada nije ogrešila o Crnu Goru niti će se mešati u unutrašnje stvari

Vučić: Srbija se nikada nije ogrešila o Crnu Goru niti će se mešati u unutrašnje stvari
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija se nikada nije ogrešila o Crnu Goru niti će se mešati u unutrašnje stvari

TIVAT - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu ne pada na pamet da se miješa u unutrašnje stvari u Crnoj Gori uz poruku političkim akterima u toj zemlji da prave koalicije kakve žele, ali da im Srbija ne bude kriva za sve.

''Pravite vi ovde koalicije kakve hoćete, samo nemojte da vam Srbija bude kriva za sve. Srbija nije ništa učinila protiv Crne Gore, a ako se neko o nekoga ogrešio, onda je to obrnuto'', rekao je Vučić novinarima u Tivtu gdje je učestvovao na samitu procesa Brdo-Brioni.

Vučić je to rekao na konstataciju novinarke televizije "Vijesti" da je naveo  da ne zna ko je učestvovao na izborima u Crnoj Gori, ali da je neposredno prije samita u Tivtu izjavio da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju uz pitanje da li je to miješanje u političku situaciju u toj zemlji?

''To što sam rekao da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju, ja se time mešam i pretim, jel tako? I zato što sam rekao da ne znaju, zato se mešam i pretim. Kao što ste pitali neke druge. Čitam vaše novine. Tako sam pročitao na celoj strani ili dve danas tekst protiv sebe, kao i svaki dan. Uz mnogo laži o tome kako nam je nastajala partija, ko je finansirao i tako dalje. Jel vas bar malo stid zbog toga'', upitao je Vučić.

Naglasio je da mnogo voli Crnu Goru, ali da ne razumije one kojima je Srbija jedina meta i jedina tema i uzvratio da li je miješanje to što su, kako kaže, svaki dan lobirali za protivnike vlasti na beogradskim izborima.

Vučić je kazao da nijednom nije pozvao bilo koga u Crnoj Gori da glasa čak i za njegove prijatelje, te ni da danas ne kaže da treba ili da formiraju vlast, niti ga to interesuje.

''I ja sam pogrešio, i ja pretim, i ja se mešam, a vi se ne mešate. Jeste li ozbiljni? Uopšte mi ne pada na pamet da se mešam u bilo kakve unutrašnje stvari. Pravite vi ovde koalicije kakve god hoćete. Samo nemojte da vam Srbija bude kriva za sve'', poručio je Vučić.

Dodao je da nijednom nije pozvao bilo koga u Crnoj Gori da glasa čak i za njegove prijatelje, te ni da danas ne kaže da treba ili da formiraju vlast, niti ga to interesuje.

Kako kaže, Srbija nije ništa učinila protiv Crne Gore i da je, ako se neko o nekoga u tim odnosima ogrešio, onda je to obrnuto.

''Srbija se svakako nije ogrešila od Crnu Goru. I nikada ništa protiv Crne Gore nije učinila. Ni strateški, ni taktički. I ponosan sam na tu činjenicu. I zato mogu da kažem da mi volimo Crnu Goru i da poštojemo sve građane Crne Gore. Kao i sve političke činioce. Makar ja o nekima mislio da su politička prošlost'', rekao je Vučić.

Na pitanje zašto Srbija ne razmjenjuje podatke o dvojnim državljanima sa Crnom Gorom i da su i u BiH pisali o izbornom turizmu, Vučić je kazao da je državljanstvo Srbije ''jedna veličanstvena i lijepa stvar i da je ponosan kao državljanin Srbije i da mu ne treba nijedno drugo državljanstvo.

"Da li Srbi iz regiona žele da imaju državljanstvo Srbije, pretpostavljam da većina želi. Nekima smeta to. Zašto im smeta, ne znam, a to je opet vaša unutrašnja stvar. Dogovorite se vi ovde. Ne smeta vama ni američko državljanstvo, ni albansko  ni hrvatsko državljanstvo, vama smeta samo srpsko državljanstvo'', rekao je Vučić.

Dodao je da su i u Beogradu govorili da je bila krađa izbora, a da su na ponovljenim izborima izgubili sa duplo većom razlikom.

''I u BiH svaki put to kažu, posebno govore za Srebrenicu i svaki put sve ubedljivije izgube. Ovog puta su izgubili sa 4 ili 5 prema 1. Prošli put je bilo 2 prema 1 ili 3 prema 1. I svaki put sve ubedljivije. Mnogo turista mi Srbi imamo. Čudo jedno. Samo kod vas nema turista'', rekao je Vučić.

Pomenuo je slučaj izvesne Iljme Prekazi, Puljmani koja je, kaže, došla iz Bruklina da glasa za nezavisnost Crne Gore.

''Nikad videla Crnu Goru nije, dobila državljanstvo i došla ovde da glasa za nezavisnost Crne Gore. Taj vam turizam nije smetao, ali vam smetaju Srbi koji žele da imaju srpsko državljanstvo'', rekao je Vučić.

Na konstataciju novinarke da za dve godine zastareva kazna Svetozaru Maroviću u Crnoj Gori i da li misli da li će Marović nakon toga ostati u Srbiji ili će doći u Crnu Goru, Vučić je kazao da su to pravnička pitanja, te ''zamolio'' da manje šalju Kavčana i Škaljara u Beograd, a da će se oko drugih pravnih procedura lako dogovoriti.

''Imali bismo nekde oko 120 mrtvih manje u Beogradu, manje bi bilo narkobiznisa i svega drugog. Te vas molim da u buduće malo uputite te ljude da im ne bude Beograd glavna destinacija i glavno mesto njihovog delovanja. Nek rade tamo gde su nastali, kako god hoće i dok im vi dozvolite. A siguran sam da nećete da im dozvolite, siguran sam da ćete da se izborite protiv toga, samo nemojte da idu u Beograd", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije