Ex -Yu

Vučić: Srbija ima jednu od najbolje naoružanih armija u Evropi (FOTO)

Vučić: Srbija ima jednu od najbolje naoružanih armija u Evropi (FOTO)
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija ima jednu od najbolje naoružanih armija u Evropi (FOTO)

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije danas donosi odluku o uvođenju vojnog roka i istakao da Srbija ima jednu od najsavremenijih i najbolje naoružanih armija u Evropi proporcionalno broju stanovnika i veličini teritorije koju štiti.

Vučić je prilikom obilaska vojnika i tehnike na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" u Beogradu, kojem prisustvuje i najviše rukovodstvo Republike Srpske, rekao da ga "svi zovu i traže" da im da srpske tenkove, ali da mu ne pada na pamet da daje nešto u čiju je nabavku i modernizaciju Srbija toliko uložila.

"Srbija je prva ili druga u Evropi po broju ispravnih tenkova u operativnoj upotrebi. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija – proporcionalno broju stanovnika i veličini teritorije", rekao je Vučić, prenosi Srna.

On je istakao da je na prikazu šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35, koje je Srbija uvezla sa Kipra i modernizovala, od kojih svaki ima po top i 16 raketa "ataka", za koje je istakao da su u rangu američkih raketa "helfajer".

Vučić je istakao da je 50 odsto od izloženog naoružanja izrađeno u Srbiji i istakao da Srbija može da godišnje modernizuje između 10 i 13 tenkova u Tehničkom zavodu u Čačku.

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da je ponosan na Vojsku Srbije i na postignut napredak u njenom opremanju i modernizaciji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je napredak Vojske Srbije impresivan i da su u Srpskoj radosni zbog toga.

Dodik je istakao da je ovo važno i za srpski narod u Republici Srpskoj gdje su radosni zbog svega onoga što se danas vidjelo.

"Moral koji se nakon ovakvih prikaza stvori kod naroda i prikaz koji se vidi naravno najbolje govori o tome i privrženosti jer mi želimo slobodu da odbranimo i u Republici Srpskoj, pogotovo u Srbiji i zato nas raduje svaki napredak koji ovdje vidimo i koji je impresivan", rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Aleksandru Vučiću što je imao prilike da prisustvuje današnjem događaju.

"Ovo je impresivno. Samo prije možda desetak godina za sve nas kojima je bilo važno i koji znamo šta znače oružane snage, bio je ovo san. Danas možemo da vidimo kako se ostvaruju snovi i kako Srbija i njen predsjednik vode računa odbrani zemlje", rekao je Dodik.

On je posebno naglasio da je odbrana strategija Srbije koja nema ofanzivne planove, pogotovo ne napadačke.

Zato je, kaže, važno što se više od pola izloženog oružja proizvodi u Srbiji jer ne zavisi od nekih dostava koje mogu da budu ugrožene.

Dodik je rekao kako vjeruje da će Vojska Srbije i u narednom periodu biti još snažnija i moćnija, te je čestitao Vučiću i njegovom timu na impresivnom uspjehu.

Građanima Republike Srpske uliva poverenje to što Srbija, njen predsednik Aleksandar Vučić sa svim institucijama čvrsto stoje iz Srpsku, poručio je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

"Ponosni smo na sva dostignuća Srbije. Ponosni smo zato što je Srbija država u kojoj postoji politička stabilnost, u kojoj postoji jasna strategija ekonomskog razvoja, država koja se vidno razvija", rekla je Cvijanović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je Vojska Srbije danas na impresivan načina pokazala sposobnosti, najsavremeniju vojnu opremu i naoružanje domaće i strane proizvodnje, što i građanima Srpske uliva sigurnost.

"Mi smo jedan narod, srpski narod, bez obzira da li živjeli da lijeve ili desne strane rijeke Drine. Mi osjećamo i određenu dozu sigurnosti kada vidimo da su Vojska Srbije i Srbija u ovom momentu spremni da zaštiti srpski narod bez obzira gdje on živio", rekao je Višković.

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici kod Beograda održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije