Ex -Yu

Vrh vodenog talasa stigao u Hrvatsku

Vrh vodenog talasa stigao u Hrvatsku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL | Vrh vodenog talasa stigao u Hrvatsku

ZAGREB - Vrh vodenog talasa Dunava ušao je u Hrvatsku protekle noći, a idućih desetak sati očekuje se stagnacija vodostaja i potom blago opadanje, rekao je Tomislav Novosel iz preduzeća "Hrvatske vode".

Prema njegovim riječima, vrh vodenog talasa ušao je oko 2.00 časa i izmjeren je najviši vodostaj od 708 centimetara.

"Svi smo mogli odahnuti kad je protekle srijede vrh Dunava u Bratislavi dosegao pola metra niže nego što je bio 2013. Tada smo znali da i kod nas možemo očekivati šezdesetak centimetara niži vodostaj i to se i ostvarilo", rekao je Novosel.

On je izrazio uvjerenje da vodostaj sigurno neće dosegnuti osam metara i da će samo dalje padati.

"Ako je danas 700 centimetara, već prekosutra vjerujem da ćemo za područje Batine ukidati vanredne mjere odbrane od poplave", dodao je Novosel.

Direktor Civilne zaštite u Hrvatskoj Damir Trut rekao je da su u stalnom kontaktu sa stanovništvom i da pružaju potrebnu pomoć.

Vikend naselja Zeleni otok i Aljmaš na nebranjenom području Dunava u doticaju su s vodom, a u neke objekte ušlo je i malo vode.

Osim ovih naselja kritična su i niži dijelovi grada Iloka i prigradsko naselje Šarengrad, prenose hrvatski mediji.

"Velike količine Dunava izlivaju se u Kopački rit tako da na području nizvodno, Vukovar, Aljmaš, Ilok očekujemo dosta niže vodostaje nego što smo očekivali prije 10 dana. Moguće da će samo neki izoliovani objekti biti zahvaćeni", rekao je Novosel.

On je dodao da će sutra vrh vodenog talasa Dunava biti na Aljmašu, u petak u Vukovaru i u noći s petka na subotu u Iloku.

Načelnik opštine Draž Stipan Šašlin rekao je da je situacija pod kontrolom, da mjesta za paniku nema, a da radnici "Hrvatskih voda" obilaze nasip od granice s Mađarskom do ušća Drave.

U Budimpešti su vodostaji Dunava u tri dana pali za gotovo dva metra, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije