Ex -Yu

Velika promjena u Hrvatskoj: Svi policajci dobijaju posebnu opremu

Velika promjena u Hrvatskoj: Svi policajci dobijaju posebnu opremu
Foto: Tanjug/AP | Velika promjena u Hrvatskoj: Svi policajci imaće kamere

Svi uniformisani pripadnici hrvatske policije na svojim uniformama nosiće kamere čija će upotreba biti obavezna prilikom svake intervencije, piše tportal.

Projekt nabavke ovog sistema i opremanja policajaca započeće tokom iduće godine.

U proračunu Ministarstva unutarnjih poslova za iduću godinu biće predviđena sredstva za ovu namjenu.

"Snimanje intervencija prije svega će služiti zaštiti policajaca od neopravdanih optužbi na njihov račun, a onda i zaštiti građana od eventualnog prekoračenja ovlasti i prekomjerne upotrebe sile", objasnio je jedan od sagovornika tportala.

Ovaj projekat, kako je najavljeno, biće predstavljen javnosti u idućim sedmicama.

Projekt najavljen još 2015. Godine

U septembru 2015. godine najavljen je projekt e-policija. Policija je na uniformama trebala imati kamere koje će snimati njihova postupanja prema građanima.

Snimka se, prema tadašnjim najavama, trebala tri mjeseca čuvati u arhivi. Građane kojima prilaze i s njima započinju razgovor moralo se upozoriti da se razgovor snima kamerom.

Sistem je, naime, tada uspostavljen na 10 lokacija - u šest policijskih stanica Policijske uprave zagrebačke te još u četiri policijske uprave, i to osječko-baranjskoj, primorsko-goranskoj, istarskoj i splitsko-dalmatinskoj - a na svakoj lokaciji činio ga je e-kiosk s 20 kamera, aplikacijom za praćenje zaduživanja i razduživanja kamera te za čuvanje snimaka.

U oktobru te godine krenule su i ophodnje policije s kamerama, a tada je na posebnoj konferenciji za novinare predstavljen sistem upravljanja policijskim kamerama.

"Osnovni cilj i svrha korištenja kamera, odnosno snimanja policijskih postupanja, zaštita je policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana, čime se stvara negativna slika policije u javnosti i ako je postupanje obavljeno u skladu s važećim propisima i pravilima struke, a s druge strane i zaštita građana od eventualnih pogrešnih i protupravnih postupanja policijskih službenika", objašnjeno je na posebnoj konferenciji za novinare.

Osim kamera na uniformama policajaca, tada je puštena u rad i posebna aplikacija za građane.

Ideja je bila da sami građani snime neko krivično djelo i to odmah pomoću aplikacije šalju policiji čiji su djelatnici u najbližem operativno-komunikacijskom centru istog trenutka trebali moći vidjeti fotografiju ili snimak te reagovati u pravo vrijeme i uhapsiti počinioca. Ali, građani su htjeli snimati i samu policiju, a policija se više puta bunila zbog toga što ih građani snimaju.

Naime, opšti sindikat MUP-a i Policijska uprava karlovačka izdali su zajedničko saopštenje u kojem su reagovali zbog navodne štete ugledu policije, i to zato što su ih građani snimali, a snimke su, osim u sistem za prijavu, izlazile u javnost.

Policajci su negodovali, sindikati su se bunili, ali kamere su snimale. Definitivan kraj i jednog i drugog projekta dogodio se samo par mjeseci poslije, u decembru 2015. godine.

Šira javnost prisjetiće se da je u to doba MUP objavio snimak jedne intervencije u Osijeku, kada je policajac brutalno postupio prema starijoj ženi koja je prešla ulicu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. Nakon toga službenih snimaka uglavnom nije bilo u javnosti, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije