Ex -Yu

Uhapšen vođa Balkanskog narko-kartela, tražilo ga 195 država

Uhapšen vođa Balkanskog narko-kartela, tražilo ga 195 država
Foto: Policija Kolumbije | Uhapšen vođa Balkanskog narko-kartela, tražilo ga 195 država

​BOGOTA - Jedan od vođa Balkanskog narko-kartela, državljanin Litvanije Virdžinijus Labutis, za kojim je bila raspisana crvena potjernica, uhapšen je na međunarodnom aerodromu "El Dorado" u Bogoti.

On je označen odgovornim za organizovanje pošiljki kokaina iz Latinske Amerike u luke Roterdam u Nizozemskoj i Antverpen u Belgiji. Uhapšen je u akciji Nacionalne policije Kolumbije, Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i agenata Interpola.

"Potraživan je u više od 195 država svijeta zbog krivičnih djela povezanih sa trgovinom narkoticima i povezan je sa opasnim Balkanskim kartelom", rekao je pukovnik Gonzalo Kordoba iz Interpola Kolumbije. Prema zvaničnim podacima, Labutis je jedan od vođa ćelije Balkanskog kartela, koja je uspostavljena u Južnoj Americi.

Prema saznanjima "Vijesti" dobijenim od izvora iz strane bezbjednosne službe, Labutis je bio zadužen za nabavku kokaina i organizovanje pošiljki narkotika sakrivenih u kontejnerima sa voćem, posebno bananama.

Droga, koju je najčešće slao u luke Roterdam i Antverpen, distribuirana je u druge evropske i azijske države.

"U posljednjih nekoliko mjeseci na području Južne Amerike uhapšeni su neki od ključnih ljudi Balkanskog kartela. Prije nego što je uhapšen Labutis, krajem septembra u Bogoti je uhapšen Dajibert Tores Rosario, ključni igrač u narko-operacijama tog kartela", kazao je sagovornik "Vijesti" iz strane bezbjednosne službe.

Dodao je da je on godinama bio glavna veza za mnoge pošiljke kokaina koje je Balkanski kartel slao sa lučkih terminala Gvajakila na Pirinejsko poluostrvo. 

"Toresa su španske vlasti tražile zbog sumnje da je bio glavni kontakt za slanje više od 2,5 tona kokaina, koji je između 2020. i 2022. godine iz ekvadorskih luka u kontejnerima sa voćem otpremljen ka lukama u Španiji. Hapšenjem Labutisa, i to dok se, najvjerovatnije, spremao da iz Ekvadora otpremi još jednu veliku količinu kokaina ka Evropi, zadat je značajan udarac kriminalcima iz tog klana", kazao je isti izvor.

Objasnio je da je Labutis na području Latinske Amerike imao razgranatu mrežu saradnika, među kojima ima i više crnogorskih i državljana zemalja bivše Jugoslavije.

Balkanski kartel je početkom novog milenijuma učvrstio svoju poziciju jednog od glavnih aktera u trgovini kokainom u Evropi.

Ta kriminalna grupa, sastavljena uglavnom od kriminalaca sa područja bivše Jugoslavije i albanske mafije, u posljednjoj deceniji uspjela je da uspostavi kontrolu nad otprilike polovinom kokaina koji ulazi na Stari kontinent. 

Prema obavještajnim podacima imaju direktne veze s proizvođačima kokaina u Latinskoj Americi, a za šverc te droge u Evropu koriste strateške luke u Španiji, Holandiji, Italiji i Crnoj Gori...

Isti sagovornik objasnio je da korijeni Balkanskog kartela sežu decenijama unazad, i da su se oni maltene naslonili na kriminalne aktivnosti klana Amerika...

"Koristili su političku i ekonomsku nestabilnost u državama bivše Jugoslavije iz kojih gro njih potiče i uspostavili mrežu trgovine drogom u Evropi, sa kriminalnim ćelijama u Južnoj Americi", kazao je isti sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije