Ex -Yu

U Dubrovniku samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa

U Dubrovniku samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa
Foto: Unsplash | U Dubrovniku samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa

ZAGREB - U Dubrovniku će danas biti održan samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa kojem će prisustvovati predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

U okviru samita, koji je fokusiran na podršku Ukrajini, lideri Jugoistočne Evrope razgovaraće o jačanju regionalne saradnje u procesima proširenja EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na marginama samita planirani su bilateralni susreti Krištove sa šefovima delegacija iz Jugoistočne Evrope.

Samit organizuju predsjednici Hrvatske Andrej Pleković i Ukrajine Vladimir Zelenski, koji bi danas prvi put trebalo da doputuje u Hrvatsku.

Ovo je treći samit u ovom formatu na kojem bi, kako saznaju hrvatski mediji, trebalo da učestvuju visoki zvaničnici 12 zemalja regiona.

Najavljen je dolazak predsjednika Slovenije Nataše Pirc Musar, Crne Gore Jakova Milatovića i samoproglašenog Kosova Vjose Osmani, premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame, Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija trebalo bi da budu predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Hrvatski mediji prenose da bi na samitu trebalo da bude usvojena deklaracija o čijem tekstu se i dalje pregovara, a čije glavne tačke bi trebalo da uključe osudu ruske specijalne operacije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, mirovnom planu Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina, podršku integraciji Kijeva u EU i NATO.

Na marginama samita Plenković i Zelenski bi trebalo da potpišu sporazum o saradnji Hrvatske i Ukrajine.

Samitu u Dubrovniku prisustvovaće i potpredsjednik Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije