Ex -Yu

Tužilaštvo: Otkrivaju se novi svjedoci protiv Tačija

Tužilaštvo: Otkrivaju se novi svjedoci protiv Tačija
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tužilaštvo: Otkrivaju se novi svjedoci protiv Tačija

HAG - Na drugoj statusnoj konferenciji Suda za zločine terorističke OVK u procesu protiv Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, Tužilaštvo je istaklo da istraga treba da se nastavi jer se otkrivaju novi svjedoci koji ranije nisu htjeli da svjedoče.

Iz tima Tužilaštva je istaknuto da su ovi svjedoci sada smogli snage da svjedoče, te da je neophodno dozvoliti da istraga kontinuirano traje, prenose "Večernje novosti".

"Sa nestrpljenjem očekujemo da suđenje počne i da iznosimo dokaze koje smo prikupili, ali ne možemo dati datum kada će se završiti naše istrage. Mi smo spremni da suđenje počne u septembru i da do jula podnesemo pretresne podneske", naveli su tužioci.

Portal "Kosovoonlajn" prenio je da je u Specijalnom sudu za zločine terorističke OVK, predstavnik Tužilaštva Kler Loson na početku druge statusne konferencije protiv članova Glavnog štaba terorističke OVK istakla da nije došlo do pomaka u saradnji Tužilaštva i odbrane Hašima Tačija jer odbrana, kako je rekla, traži nešto što nije izvodljivo.

"U osnovi imamo izbor da li ćemo na vrijeme slati materijal ili ćemo davati detaljne opise i kasniti sa objelodanjivanjem predmeta", rekla je predstavnik Tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo do sada je odbrani šefova OVK, optuženih za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu i Metohiji, objelodanilo 1.309 potencijalno oslobađajućih podataka i 1.164 podataka pratećeg materijala uz optužnicu, prenio je portal "Kosovoonlajn".

Odbrana je navela da imaju poteškoća u kategorizaciji dokaza, da oni nisu jasno klasifikovani, pa su tražili da tužioci dovedu dokaze u vezu sa djelom iz optužnice - konkretnim događajem i lokacijom, dok su tužioci odgovorili da će to biti klasifikovano u tabeli.

Odbrana se buni da istraga traje i dalje i traži da se negdje podvuče crta sa novim dokazima i svjedocima.

Branilac Kadrija Veseljija, advokat Emerson istakao je da je prerano da se odbrana izjašnjava da li je ispravan postupak objelodanjivanja dokumenata od Tužilaštva.

Branilac Hašima Tačija je rekao da je, između ostalog, potrebno da se u dokumentima navede, na primjer, da li se optužbe odnose na ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Advokati odbrane su naglasili da su prethodnih dana dobili veliku količinu materijala i da im je potrebno vrijeme da sve to protumače, a kao jedan od glavnih problema naveli su kategorizaciju objelodanjenih dokumenata.

U Hagu se održava druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba terorističke OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na Kosovu, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova.

Na statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa objelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podnijeli pisane zahtjeve da se optuženima ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mjera za obezbjeđivanje prisustva.

Tačija, Seljimija, Veseljija i Jakupa Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici specijalizovanog tužioca Džeka Smita i na teret im je stavljen niz ratnih zločina među kojima i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca katolika, političkih protivnika i protivnika terorističke OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu za svih 10 tačaka optužnice.

Oni su uhapšeni početkom novembra u Prištini i sprovedeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Tači je prethodno podnio ostavku na mjesto predsjednika samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije