Ex -Yu

Tusk: Evropska unija nije kompletna bez Srbije

Tusk: Evropska unija nije kompletna bez Srbije
Foto: Tanjug | Tusk: Evropska unija nije kompletna bez Srbije

​BEOGRAD - Poljska podržava evropski put Srbije, a bez Srbije Evropska unija nije kompletna, poručio je poljski premijer Donald Tusk poslije sastanka s Aleksandrom Vučićem, govoreći na srpskom jeziku.

"Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu 'Otvoreni Balkan', kao i Berlinski proces. Svjesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put", rekao je Tusk. 

Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. 

Naveo je da mu je njegov prijatelj Vučić rekao da bi volio da vidi region u EU. 

Kako je dodao, kada imaš uspješne komšije, uspješan je i cijeli region. 

"To je važno i zato sam toliki fan proširenja EU", rekao je Tusk, prenio je Euronews.

Premijer Poljske je naveo da se njegovi stavovi i namjere prema Srbiji nisu promijenili godinama.

"Uskoro će Poljska preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a tijesna saradnja sa Srbijom biće moj prioritet", istakao je Tusk.

Vučić je poslije sastanka sa Tuskom, koji je posjetio Srbiju, kazao da je Poljska važan partner Srbije u ekonomiji, naglašavajući pritom da je razmjena dvije zemlje u 2023. godini iznosila više od dvije milijarde evra.

"Očekujemo da ona bude i viša u narednim mesecima. Poljska nam je sada na sedmom, osmom ili devetom mestu kao ekonomski partner. Pre 10 godina su bili na 27. mestu. Samo da biste razumeli taj skok... Poljska će nam pomoći u sferi inovacija, startapa, gde je Poljska važna", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je sa poljskim premijerom razgovarao i o važnim političkim pitanjima.

"I Tusk, i dan ranije premijer Grčke Kirijakos Micotakis, preneli su mi važne poruke. Otvorili su neke nove vidike po pitanju priključenja Srbije Evropskoj uniji. Znam da će Tusk podržati Srbiju na evropskom putu", istakao je Vučić.

Dodao je da je zamolio Tuska da sasluša stav Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

"On je 'kriv' što ja nisam u Kazanju i Tusk želi da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, uključujući i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", zaključio je Vučić u obraćanju medijima poslije tet-a-tet sastanka sa Tuskom, prenosi RTS.

Vučić je istakao da je jedna od ključnih tema bila situacija na KiM i da je izrazio veliku zabrinutost zbog gotovo nemogućih uslova u kojima srpski narod živi i ponovio dosljednu opredijeljenost za mirno rješavanje svih pitanja kroz dijalog.

Naglasio je da je razgovarano i o aktuelnoj situaciji u regionu i svijetu i zajedničkim izazovima, poput bezbjednosnih i ekonomskih, te da je u tom kontekstu naglasio značaj intenziviranja diplomatskih napora kako bi se pronašla trajna rješenja za narastajuće poteškoće sa kojima se svi suočavamo.

"Ovaj sastanak ujedno predstavlja i značajan korak ka produbljivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Poljske i jačanju evropske budućnosti naše zemlje", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je u srijedu naveče priredio večeru u čast Tuska i Micotakisa.

Vučić je poručio da mu je velika čast što može da ugosti dvojicu premijera.

"Ovo je prilika da razmenimo mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, načinima za prevazilaženje zajedničkih izazova i mogućnostima za bolji život naših građana u zajedničkoj evropskoj kući", naveo je Vučić u objavi na Instagramu, uz fotografiju sa Tuskom i Micotakisom.

Tusk je u srijedu popodne doputovao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je premijer Srbije Miloš Vučević.

Tusk je više puta boravio u Srbiji kao predsjednik Evropskog savjeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije