Ex -Yu

Tri scenarija za Podgoricu: Sve zavisi od jedne osobe

Tri scenarija za Podgoricu: Sve zavisi od jedne osobe
Foto: Anadolija | Tri najvjerovatnija scenarija za Podgoricu: Sve zavisi od jedne osobe

​PODGORICA - Izbori u Podgorici pokazali su duboku podijeljenost u Crnoj Gori i krizu koja trese nacionalnu vladu.

Iako je kao pobjednik izbora, koji su održani u nedjelju, izašla Demokratska partija socijalista (DPS), ona sama neće moći formirati gradsku vlast.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT): Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 19 mandata u gradskom parlamentu (29,95 odsto ili 24.309 glasova), Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate 14 (21,77 odsto ili 17.672 glasova), Za budućnost Podgorice, odnosno koalicija okupljena oko partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) 13 (20,16 odsto ili 16.361 glas), Za bolju Podgoricu šest (10,52 odsto ili 8.538 glasova), Evropski savez tri (5,43 odsto ili 4.411), a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva (3,33 ili 2.705 glasova i 3,08 odsto ili 2.504).

Cenzus, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli Pokret napred, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Pokret podstanara, Crnogorska evropska partija i Bošnjačka stranka.

Do vanrednih izbora u Podgorici došlo je zbog raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad između premijera i predsjednika države Milojka Spajića i Jakova Milatovića.

Lider Pokreta Evropa sad i premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da ima razloga za zadovoljstvo nakon lokalnih izbora, navodeći da su s obzirom na okolnosti postigli dobar rezultat.

Spajić je rekao da narod nije želio ove izbore, kao i da oni, kao politički subjekat, nisu htjeli ove izbore.

"Nisu htjeli čekati jer su znali da će se raspasti kampanja laži kada građani prime oktobarske zarade. Ostvariti ovakav rezultat, u nemogućim okolnostima, kada nismo mogli dokazati sve ono što smo obećali u kampanji 2023. godine, mislim da je fenomenalno", rekao je Spajić.

Dodao je da je antivladina koalicija pokušala sve, "ali da nije uspjela".

Podgorički parlament ima 59 odbornika, a za većinu treba najmanje 30.

Iako je DPS pobjednik izbora u Podgorici, postizborna matematika odrediće ko će formirati vlast u glavnom gradu Crne Gore, jer nijedna lista nema dovoljno da sama formira većinu, pokazuju preliminarni rezultati.

Podgoričke "Vijesti" pišu da će od liste iza koje je stao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a koja je četvrtoplasirana na izborima, zavisiti ko će formirati vlast u Podgorici.

Epilog izbora je i da su stranke koje vladaju Crnom Gorom i koje su do sada vodile Podgoricu ostale bez većine u glavnom gradu.

Po svemu sudeći, pred Podgoricom su sada tri najvjerovatnija scenarija, prenosi Nova.

Povratak DPS-a na vlast 

Nosilac liste DPS-a Nermin Abdić rekao je da je "DPS ubjedljivo najjača politička partija u Podgorici" i da će ta partija biti štab buduće gradske vlasti u glavnom gradu.

Šef te stranke Danijel Živković čestitao je u nedjelju naveče "novu vlast", rekavši: "Poštovani građani, srećni vam vanredni parlamentarni izbori… Vlada je noćas pala, pozivamo Milojka Spajića da podnese ostavku. Vrijeme je za vraćanje DPS-a u vlast.

Ipak, DPS ne može sam.

DPS bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a nekadašnjeg premijera Duška Markovića i liste Za bolju Podgoricu Jakov Milatović došao do 30 odbornika - minimuma potrebnog za formiranje vlasti.

DPS je osvojio 24.309 glasova, prije godinu je na parlamentarnim izborima u savezu sa Socijaldemokratama (SD), Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca imao 19.274 glasa, a prije dvije godine u Podgorici u koaliciji sa tim strankama, SDP-om, BS-om, Građanskom inicijativom "21. maj", Novom ljevicom i Demokratskom romskom partijom - 37.518.

PES - Demokrate, DF i Milatović

Ako bi savez PES - Demokrate i koalicija oko DF-a obezbijedili podršku Milatovića, imali bi 33 mjesta u parlamentu.

Koalicija PES - Demokrate imaće u novom sazivu podgoričkog parlamenta dva više odbornika (14) nego u odlazećem (12). 

Oni su osvojili 17.672 glasa, dok je PES u junu prošle godine, na prijevremenim parlamentarnim izborima, imao u Podgorici s manjim koalicionim partnerima 27.620 - gotovo 10.000 više. 

Partija premijera Milojka Spajića sama je na prethodnim izborima u glavnom gradu u oktobru 2022. imala skoro 4.000 glasova više nego u nedjelju u koaliciji - 21.388. U tim izbornim ciklusima dio PES-a bio je Milatović, koji je napustio partiju krajem februara. To je ubrzo nakon njega učinilo i pet (od 13) odbornika te stranke, koji su oformili PzPG.

Demokrate su na prošlim podgoričkim izborima u savezu s Ujedinjenom Crnom Gorom i Demosom imale 10.628 glasova, a na parlamentarnim u koaliciji sa GP URA 11.021.

Ponovo na izbore

S obzirom na brojne nesuglasice među partijama vrlo je moguće i da dođe do ponavljanja izbora.

Direktor RTV Nikšić Nikola Marković smatra da je Podgorica bliža budvanskom scenariju, odnosno ponavljanju izbora nego formiranju vlasti.

"Predstavnici nisu razumjeli da u međusobnim trvenjima i okršajima prave štetu drugima, a tu mislim na sukob Milojko Spajić - Jakov Milatović. Vidjećemo da li su od toga profitirali DPS i ZBPG", rekao je on.

Prema njegovim riječima, političke elite moraju da se ozbiljnije odnose prema društvenim problemima.

"Vladajuća većina ne razumije baš dobro političke procese. Ovakvim ponašanjem daju DPS-u vjetar u leđa. A Milatović mora biti najmanje zadovoljan rezultatima", rekao je Marković. (Nova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije