Ex -Yu

Terorista poslao poruku ženi da ga autobus vozi u dženet

Terorista poslao poruku ženi da ga autobus vozi u dženet
Foto: Tanjug/MUP Srbije | Terorista poslao poruku ženi da ga autobus vozi u dženet

​BEOGRAD - Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Srbije, otkrio je nove detalje o teroristi Milošu Žujoviću, koji je u subotu samostrijelom ranio pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Miloš Žujović je ubijen nakon što je samostrijelom povrijedio 34-godišnjeg policajca Miloša Jevremovića.

Dačić je za TV Pink rekao da je Jevremović dobro i da su mu fizička, mentalna i psihička spremnost pomogle da preživi i da sa što manje posljedica prođe kroz ono što mu se desilo.

Dačić je istakao da on, u slučaju terorističkog čina, ima obavezu nivo prijetnje bezbjednosti od terorizma dići na crveno, ali je poručio da u ovom trenuku nema naznaka da je situacija opasna, prenosi Nova.

"Prošli su kritični trenuci kada je moglo doći do još napada", rekao je Dačić.

Dodao je da tužilaštvo sada ispituje da li je djelovao sam ili u grupi. 

"Mi imamo ćelije po Srbiji, ljude koji se nalaze u svim gradovima, prate se osobe koje su prešle na islam. U nedjelju je bio pretres u okolici Niša, i tamo je ista situacija. Jedna osoba je prešla u islam. Života Ilić je uzeo ime Ridval Mulal", kazao je Dačić. 

Dodao je da je "njihova stvar, kojoj će religiji pripadati, a druga je stvar da li iza toga stoje neki ciljevi opasni po sve".

„Neki kritikuju naše akcije. Govore da je to protiv njih… ovo nisu muslimani, ovo su Srbi koji se bave terorizmom. Reč je o obliku ekstremizma, i mnoge islamske verske vođe su bile na meti vehabijskog pokreta, uključujući i Zukorlića", rekao je Dačić.

Dodao je da je crnogorska policija u nedjelju na zahtjev iz Srbije, obavila razgovor sa suprugom Miloša Žujovića Besom Žujović rođenom u Beranama i da je njenim iskazom potvrđeno da se radi o terorističkom aktu.

"Policija u Crnoj Gori joj je oduzela telefon i videćemo da li je sve tačno to što smo čuli kada telefon stigne nama na veštačenje. Teroristički čin se desio oko 11 časova a ona je rekla da je bila u Plavu sa sinom i da je oko 11.15 videla da joj je na vac ap stigla video poruka koja joj je upućena oko 10.50. Ispričala je da je kada je otvorila poruku videla da je Miloš u gradskom autobusu i da peva, kako joj se činilo na ruskom jeziku i da u poruci govori da ga taj autobus vozi u dženet, odnosno u raj", rekao je Dačić.

Dodao je da je ona ispričala da su joj nakon ovog snimka stigle još dvije video poruke koje je otvorila i čijim sadržajem se iznenadila, a u njima se pominju Izraelci kako ubijaju muslimane.

"Navela je da se uzbudila zbog takvih poruka da ga je zvala ali da se on nije javljao i da je kasnije na televiziji videla šta je bilo. Time se definitivno stavlja tačka na rasprave oko toga šta su bili motivi. Ovde se jasno vidi da je u pitanju teroristički akt, jer se javlja supruzi iz autobusa i kaže da ga autobus vozi u dženet. Time se na neki način oprošta od života, to je njegova oproštajna poruka supruzi", rekao je Dačić.

Napadač je u subotu oko 11 sati iz samostrijela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je obezbjeđivao izraelsku ambasadu u Beogradu. 

Muškarac je više puta prilazio policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično, a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije podlegao. Ranjeni policajac opesiran je i van je životne opasnosti.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je došlo do "pokušaja terorističkog napada u blizini izraelske ambasade u Beogradu".

Taj akt proglašen je terorističkim napadom i Ministarsto unutrašnjih poslova podiglo je mjere bezbjednosti na teritoriji cijele Srbije.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je ranije da će crveni bezbjednosni alarm biti na snazi najvjerovatnije do utorka i da će se država obračunati sa terorizmom.

Ana Brnabić, predsjednica Narodne skupštine, rekla je da je Srbija bezbjedna zemlja koja ima odlične ekonomske rezultate i koja podjednako ulaže u svaki dio svoje teritorije, bez obzira na etnički sastav građana, ali i da će ovaj napad dodatno zbližiti pripadnike svih nacionalnosti u Srbiji.

Brnabićeva je za TV Pink rekla da su srpske bezbjednosne službe uradile dobar posao, naročito žandarm Miloš Jevremović, kao i da u mnogo zemalja teško može da se vidi toliko pripremljena i obučena žandarmerija kao Srbija, prenosi Euronews

Navela je da joj je sada, poslije tog napada, jasno zbog čega veliki broj zemalja, posebno afričkih, često od Srbije traži podršku u obuci pripadnika bezbjednosnih službi.

"Bezbednosne službe će i dalje raditi svoj posao i imaće odličnu saradnju sa svim ostalim službama", rekla je Brnabić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije