Ex -Yu

Srpski oficir postao zelena beretka

Srpski oficir postao zelena beretka
Srpski oficir postao zelena beretka

BEOGRAD - Poručnik Vojske Srbije (VS) Aleksandar Dišović završio je osmomjesečni kurs u specijalnim jedinicama vojske SAD, i jedan je od 36 stranaca koji je dobio priliku da ponese "zelenu beretku", simbol statusa i vojničkog prestiža američkih specijalaca, piše magazin ''Odbrana'' u novom broju.

Na tom kursu izabrali su ga za najboljeg, tokom završne vJežbe komandovao je timom koji je najefikasnije izvršio zadatak, a komandant Škole za specijalno ratovanje odlikovao ga je medaljom za zasluge.

Obuka u "zelenim beretkama" sastojala se u nekoliko faza, počevši od tronedjeljne padobranske u Fort Bragu, a poslije toga Dišović je upućen u bazu Komande za specijalne operacije 82. vazdušno-desantne divizije u Fort Bregu, na naredni nivo osposobljenosti.

Završna vežba trajala je mjesec dana, a taktička situacija je, prema riječima Dišovića, predviđala da se tim od 12 specijalaca, na čijem čelu je bio, ubaci u zamišljenu neprijateljsku komunističku zemlju Borova".

Dišovićev tim je, prilikom napada na neprijateljski logor najuuspješnije izvršio zadatak, a on je, na svečanosti povodom dodjele diploma, pored beretke, dobio i jarboro nož, koji je statusni simbol pripadnika "zelenih beretki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije