Ex -Yu

Srpski mafijaš izručen Hrvatskoj, čuvaju ga specijalci s puškama: Ko je on? (VIDEO)

Srpski mafijaš izručen Hrvatskoj, čuvaju ga specijalci s puškama: Ko je on? (VIDEO)
Foto: Screenshot/Instagram | Srpski mafijaš izručen Hrvatskoj, čuvaju ga specijalci s puškama: Ko je on?

Hrvatska specijalna i interventna policija u pod punom spremom čuvala je juče oko 16 sati zgradu Županijskog suda u Velikoj Gorici zbog ročišta na kojem je određen ekstradicioni pritvor Milovanu Zdravkoviću (45) po srpskoj Interpolovoj potjernici.

"Ako se pravovremeno dostavi dokumentacija, moguće je da ostane u pritvoru do izručenja", rekla je portparolka tog suda.

Sudija je odredila pritvor prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i sada će se zatražiti rokovi preko Ministarstva pravosuđa od Srbije da se vidi postoji li molba za izručenjem, a do tada on ostaje u pritvoru.

Uhapšen u akciji Interpola u Španiji

Iako je srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je Zdravković uhapšen u Zagrebu, ispostavilo se da je uhapšen u velikoj akciji Interpola u Španiji, a izručen Hrvatskoj. No, pripadnika Kavačkog klana traži i Srbija zbog umiješanosti u četiri ubistva pripadnika suparničkog - Škaljarskog klana te trgovanja kokainom. Švajcarska konfederacija ga, pak, traži zbog izvršenja kazne zatvora od pet godina zbog teže krađe.

Hrvatske vlasti tražile su ga zbog falsifikovanja hrvatskog pasoša. Dobio ga je još 2018. na osnovu lažnog identiteta jednog Srbina koji je ranije napustio Hrvatsku, piše N1.

Sada je u roku 24 sata prvo osuđen, zatim formalno pušten na slobodu. Nakon toga je ponovo uhapšen pa odveden na sud, odakle je vraćen u zatvor.

Naime, u petak je Zdravković na Opštinskom krivičnom sudu priznao falsifikovanje pasoša te je osuđen na uslovnu zatvorsku i novčanu kaznu. Tada mu je ukinut istražni zatvor te je formalno sat, dva bio na slobodi. Zatim ga je u Remetincu uhapsila kriminalistička policija na osnovu srpske potjernice. Potom je odveden u policiju, a juče popodne I na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Osumnjičen za ubistva u Atini 2020. godine

Milovan Zdravković, rođen u Beogradu, u Srbiji je osumnjičen da je kao član kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka učestvovao u planiranju i pripremanju ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji su ubijeni 19. januara 2020. godine u Atini. Sumnjiči se da je takođe pripremao i planirao ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih 23. jula iste godine na grčkom ostrvu Krfu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danas.hr (@danas.hr_)

„Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u finansiranju logistike, plaćanja za rentanje stanova, angažovanju osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje krivičnog dela. Takođe, Milovan Zdravković je s ostalim članovima kriminalne grupe Kavači kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportovana i distribuisana u Evropi. Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera“, izjavio je srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ko je Radoje Zvicer?

Zvicer je jedan od najuticajnijih ljudi balkanskog podzemlja i šef Kavačkog klana. Povezivalo ga se s brojnim ubistvima, prodajom droge i drugim krivičnim djelima.

Zvicera se povezivalo i s ubistvom Crnogorca Gorana Vlaovića koji je smaknut na Zrću hicem u potiljak iz neposredne blizine. Zvicer je za to ubistvo platio navodno 50 hiljada evra, prenosi Kurir.

Na Zvicera je više puta pokušan atentat. 2020. godine pokušali su ga ubiti dok je usred dana otišao na trčanje u blizini svog stana u Kijevu. U bijegu je od februara 2021., kad su članovi grupe Veljka Belivuka uhapšeni u Beogradu. 2022. godine pojavila se vijest da je ubijen u Panami u iznajmljenoj vili, ali se ta vijest pokazala netačnom, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije