Ex -Yu

Srbin osuđen zbog protesta u Zvečanu

Srbin osuđen zbog protesta u Zvečanu
Foto: Tanjug | Srbin osuđen zbog protesta u Zvečanu

ZVEČAN - Lazar Dejanović iz Zvečana osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra.

Presuda mu je izrečena nakon što je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice za krivična djela napad na službeno lice i učestvovanje u gomili koja čini krivična djela i huliganstvo tokom protesta Srba u Zvečanu u maju prošle godine.

Advokat Lazara Dejanovića, Ljubomir Pantović izjavio je nakon izricanja presude da je odbrana, uzimajući u obzir okolnosti, sklopila sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

"Izrečene su kazne, za jedno delo osam meseci zatvora, za drugo novčana kazna", rekao je  Pantović, prenosi Tanjug.

Dejanović je uhapšen 19. juna ove godine na punktu takozvane prištinske policije na Bistričkom mostu, na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić i od tada je u zatvoru.

Tužilaštvo u Prištini saopštilo je ranije da je tužilac zatražio od suda da Dejanovića proglasi krivim i da mu se pritvor nastavi do okončanja ovog postupka.

Do protesta u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću došlo je nakon što je policija 26. maja prošle godine nasilno uvela u zgrade opština predsjednike albanske nacionalnosti izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a poslije neuspjelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste zgrade opštine, došlo je do sukoba građana i međunarodnih vojnika.

Povrijeđene su desetine Srba i vojnika KFOR-a, a nakon toga uhapšena su osmorica Srba. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije