Ex -Yu

Srbija u EU već 2016. godine

Srbija u EU već 2016. godine
Srbija u EU već 2016. godine

BEOGRAD - Predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić pozvao je u subotu građane Srbije da podrže plan DS-a za razvoj zemlje u narednih deset godina, navodeći da će tako biti moguće da Srbija postane član EU već 2016. godine.

"Ako dobro radimo i ispunjavamo elemente ovog plana, iskoristimo svaku šansu, možemo i 2016. godine postati članica EU. Ako propustimo svaku priliku, kao što se dešavalo, mi ćemo tek 2020. godine sticati šansu za članstvo", rekao je Tadić na Izbornoj skupštini DS-a.

On je rekao da plan "Srbija 2020" prati evropski plan razvoja i tretira sve šta Srbija mora implementirati u procesu reformi, kako bi u narednih deset godina postala članica EU, te dodao da traži podršku i svih političkih stranaka i socijalnih grupacija u Srbiji.

Citirajući riječi pokojnog premijera Zorana Đinđića, Tadić je poručio da Srbija ne smije da stane.

"Ako sada Srbija stane to će ostaviti tragične posledice, Srbija ne sme da stane i zbog toga smo kreirali ovaj plan", rekao je Tadić i dodao da je cilj DS status kandidata Srbije za članstvo u EU 2011. godine, pregovori o članstvu u EU do sljedećih izbora u zemlji, kao i da ova stranka pobijedi na izborima proljeća 2012. godine.

Tadić je rekao da su najveći izazovi sa kojima se Srbija suočava ekonomska kriza, nedovoljno obrazovanje građana, nekvalitetna infrastruktura, demografski problem i decentralizacija.

Ocijenivši da je decentralizacija životno pitanje za razvoj Srbije, Tadić je istakao da neće dozvoliti da DS, zalažući se za decentralizaciju i regonalizaciju, stvara mini države unutar Srbije.

Sledeća godina zato ne sme da bude izborna, nego radna", rekao je Tadić.

On je kao prioritete naveo završetak reforme pravnog sistema, reformu izbornog sistema, usvojanje zakona potrebnih za decentraliazciju, koji neće ugrožavati nadležnosti države, kao i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te početak dijaloga o Kosovu i ukupna regionalan saradnja.

"Mi smo sada u situaciji najbolje klime u reginu u posljednjih četvrt veka", rekao je Tadić, napomenuvši da je mnogo urađeno na bilateralnim odnosima Srbije sa Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i čitavim regionom.

On je rekao da Srbija "treba da se ponosi Rezolucijom o Srebrenici", jer je Skupština Srbije "jedan od rijetkih parlamenata koji je smogao snagu da donese takvu rezoluciju".

Tadić je naveo da treba unaprijediti i dijalog o Kosovu i da Srbija neće odustati od svojih interesa, te da želi da riješi istorijski konflikt srpskog i albanskog naroda.

Tadić je istakao da je naredna godina veoma bitna i da su prioriteti investicije u infrastrukturu, nauku i obrazovanje, privredu, kao i očuvanje radnih mjesta.

Vladajuća DS-a u subotu će tajnim glasanjem izabrati predsjednika, pet potredsjednika, kao i članove najviših organa stranke. Jedini kandidat za predsjednika je aktuelnni lider stranke i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tajnim glasanjem će oko 3.000 stranačkih delegata izabrati i predsjednika Političkog savjeta, devet članova Predsjedništva, 40 stalnih stalnih članova Glavnog odbora, statutarnu komisiju i Nadzorni odbor DS- a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije