Ex -Yu

Roditelji nosili fotografije ubijene djece u “Ribnikaru”

Roditelji nosili fotografije ubijene djece u “Ribnikaru”
Foto: Tanjug | Roditelji nosili slike ubijene djece u “Ribnikaru”

BEOGRAD - Suđenje supružnicima Vladimiru i Miljani Kecmanović, roditeljima K.K. koji je 3. maja prošle godine počinio masakr i ubio devetoro vršnjaka i čuvara beogradske OŠ “Vladislav Ribnikar”, biće nastavljeno 29. februara u Višem sudu u Beogradu.

Tokom današnjeg suđenja ocu i majci K.K., tužilaštvo i odbrana tražili su da roditelji prisustvuju suđenju i odbrani Kecmanovića. Na ovom suđenju su punomoćnici oštećenih iznosili uvodna izlaganja.

Roditelji ubijene djece bili su prisutni u sudu, a oni su držali fotografije ubijene djece u rukama, prenosi Nova.

Roditelji ubijene djece su po izlasku advokata Borivoja Borovića, koji zastupa porodicu Kecmanović, vikali i dobacivali mu da je “kriminalac” i “lažov”, dok su optuženoj Miljani govorili da je “majka monstrum”.

Suđenje je ranije završeno kako bi sudija odlučio da li će oštećeni koji nisu svjedoci moći da prisustvuju suđenju. Sljedeće suđenje zakazano je za 29. februar kada bi optuženi trebalo da iznesu odbranu. Suđenju je prisustvovao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Roditelji ubijene djece po izlasku iz sudnice su vrijeđali i dobacivali advokatima Irini i Borivoju Boroviću, koji brane Kecmanoviće i majku Miljanu Kecmanović. Oni su dobacivali da lažu i da "brane kriminalce".

Anđelko Aćimović rekao je novinarima ispred sudnice da bi danas bio 15. rođendan njegove ćerke, zbog čega su organizovali da na klizalište na Tašmajdanu dođu djeca iz "Ribnikara" kako bi proslavili njen rođendan.

Na prethodnom suđenju koje je bilo u ponedjeljak sudija je usvojio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Na tom suđenju tužilac i dio odbrane su imali svoja uvodna izlaganja, a otac i majka K.K. su se izjasnili da nisu krivi.

U Palatu pravde u pratnji advokata došla je i majka dječaka koji je počinio masovno ubistvo u "Ribnikaru" Miljana K. koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok su njegovog oca Vladimira K. dovezli iz pritvora u kojem se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

Članovi porodica ubijenih danas su ostali ispred sudnice dok su u sudnicu bili pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih. Članovi porodica ubijenih nosili su njihove slike, koje su poslagali na klupu ispred sudnice.

Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dječak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan practical shooting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, odnosno, jer je svog tada 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbjedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka Miljanu K. zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsjednik Streljačkog kluba "Partizan practical shooting" i instruktor u tom klubu.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete uslijed smrti bliskog lica.

Advokat Ivan Simić izjavio je da je odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost sa suđenja roditeljima dječaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara u toj školi i ranio još petoro djece i nastavnicu istorije, donesena u cilju zaštite interesa maloljetnika koji su direktno ili indirektno učesnici ovog postupka.

"To nije neka neubičajena odluka, bez obzira na interes sredstava javnog obaveštavanja, pa i interesa javnosti za ovaj sudski postupak. Moramo napraviti jednu vrstu razlike između onoga šta je itneres javnosti, a šta je interes samog pravnog poretka", rekao je on za Tanjug.

Iako javnost ima pravo da bude obaviještena, Simić kaže da je ova odluka suda donesena u interesu efikasnog i cijelishodnog vođenja sudskog postupka, ali prije svega u cilju zaštite interesa maloljetnika.

"Postupak ide nekim svojim tokom, ovo je pripremno ročište koje počinje čitanjem optužnice, nakon toga se okrivljeni kratko izjašnjavaju da li jesu ili nisu krivi. Nakon toga, odbrana daje svoja uvodna izlaganja, koliko smo obavešteni jedan od branilaca je dao svoje uvodno izlaganje i vrlo verovatno da će u nastavku postupka i ostali branioci dati svoja uvodna izlaganja", navodi on.

Simić kaže da, kada se pripremno ročište dovrši, počinje glavni pretres na kojem se okrivljeni detaljno izjašnjavaju o navodima iz optužnice, iznose svoju odbranu, a nakon toga ide izvođenje ostalih dokaza kao što su svjedoci i određena vještačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije