Ex -Yu

Raste vodostaj Dunava u Srbiji, neki građani se iseljavaju

Raste vodostaj Dunava u Srbiji, neki građani se iseljavaju
Foto: Tanjug | Raste vodostaj Dunava u Srbiji, neki građani se iseljavaju

BEOGRAD - Vodostaj Dunava ubrzano raste na dijelu toka kroz Srbiju.

Zbog rasta vodostaja redovna odbrana od poplava proglašena je u petak na potezu od ulaska u Srbiju, a u ovom trenutku su mjere odbrane od poplava sprovode u još nekoliko opština i gradova u Srbiji. Najugroženija su vikend naselja kod Bezdana i Apatina, a za poplavni talas se sprema i Novi Sad. Očekuje da će Dunav dostići granicu vanredne odbrane od poplava u srijedu.

Prošle nedjelje su rukovodioci "Voda Vojvodine" održali sastanak sa predsjednicima opština koje se naslanjaju na Dunav i na tom sastanku je bilo riječi o tome koje sve mjere mogu da preduzmu i šta bi trebalo da urade kako bi prevenirali veću štetu.

Prema trenutnoj prognozi RHMZ, očekuje se da vrh poplavnog talasa u ovom mjestu da bude u srijedu, kada bi visina trebalo da dostigne 664 centimetara.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao je za ranije za RTS da očekuje da pored Bezdana, u srijedu, vrh talasa bude i kod Novog Sada, a kod Zemuna, Beograda i Pančeva se on očekuje u subotu, odnosno 28. septembra.

Dodao je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snijega na Alpima.

"Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost", istakao je Vladiković.

Naveo je da postoje kritična mjesta u inundacionom području, ali da nadležni preduzimaju mjere za sprečavanje većih posljedica.

Vladiković je istakao i da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.

Vikendice u vikend naselju Baračka kod Bezdana potpuno pod vodom, javlja reporterka Euronews Srbija sa terena. Ona navodi da su ljudi odavde počeli da iseljavaju svoje stvari, a od jutros je vodostaj rijeke na mjernoj stanici Bezdan izmjeren 646 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije