Ex -Yu

Protestovali penzioneri u Hrvatskoj

Protestovali penzioneri u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/Pixsell | Protestvovali penzioneri u Hrvatskoj

ZAGREB - Pod geslom "protiv siromaštva", na Međunarodni dan starijih osoba - u Zagrebu, na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića, i Rijeci u toku je protest penzionera, a glavni njihov zahtjev Vladi je da prosječna penzija bude 60 posto prosječne zarade.

Politička stranka "Blok umirovljenici zajedno" od Vlade traži penzije koje će biti dovoljne za dostojanstven život.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kaže da ne vidi razlog da neko ne može naslijediti više od partnerovih primanja nakon njegove smrti, nego što je to trenutno propisi dozvoljavaju.

"Tražimo da prosječna penzija bude 60 posto prosječne plate. I to odmah. Već danas je penzija trebalo da bude 790 evra po obećanju HDZ-a, a ne 600", rekao je Špika.

Prozvao je i "predstavnike penzionera koji su se slizali s Vladom".

"Čije intrese oni zastupaju kad kažu da tražimo previše. Halo?! Oni guraju rastuće siromaštvo i kažu da se ne može. Može! Budžet je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen", kaže Špika navodeći da postoje svi finansijski uslovi da se penzije povećaju "doslovno odmah".

Govoreći o oporezivanju Špika je rekao da je to priča iz Alana Forda.

"To samo ljudi bez mozga mogu predložiti i napraviti", rekao je i podsjetio je da su penzioneri iz kategorije stanovništva kojima je potrebna jednokratna pomoć.

Upitao je zašte se penzije uopšte oporezuju i zašto plaćati bilo kakav porez.

"Ali kad se Vlada već odlučila za harač, kako je moguće da se oporezuju one za koje se daje finansijska pomoć", upitao je takođe.

Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da penzionerima nikada nije bilo bolje, Špika je poručio:

"Sačuvaj nas Bože tako dobroga".

Istakao je da penzionerima nikad nije bilo lošije nego danas, a Plenkoviću je poručio:

"Premijeru, znate li koliko je gladnih penzionera? Znate li da ih je više od pola s penzijama ispod linije siromaštva?".

Plenković se, kaže Špika, hvali rekordnom zaposlenošću, ali ne spominje one koji su se odselili.

Pitao je i da li je sramota za sve to što penzioneri kopaju po kontejnerima, a početkom 90-ih, kad je bilo pola miliona izbjeglica to niko nije radio i svi su bili zbrinuti.

"Penzionerima je, prema Plenkoviću, toliko dobro da njih 2/3 treba pakete pomoći. Kako? Laže. Umirovljenicima nikad nije bilo lošije nego danas", istakao je Špika, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije