Ex -Yu

Pronađeni crvi u Bajaderi: Iz "Kraša" tvrde da nisu krivi (FOTO)

Pronađeni crvi u Bajaderi: Iz "Kraša" tvrde da nisu krivi (FOTO)
Foto: Facebook/Printscreen | Pronađeni crvi u Bajaderi: Iz "Kraša" tvrde da nisu krivi (FOTO)

U Bajaderi kupljenoj prošle sedmice u koprivničkom Intersparu otkriveni su crvi, što je šokiralo kupca. Slična situacija dogodila se s Bajaderom kupljenom na istom mjestu u januaru, a zatim ponovo krajem juna.

"U tvornički upakiranoj ambalaži popularne slastice, s urednim rokom valjanosti (do 2.1.2025.), izmilili su debeli, bijeli crvi!" objavilo je na Facebooku Udruženje potrošača "Halo, inspektore", dodajući da su crvi koji su se pojavili početkom zime bili smeđi i duguljasti, dok su ovi sada debeli, bijeli i prilično tromi.

Iz Kraša kažu da nisu krivi

Iz Kraša su brzo reagovali, naglašavajući da su mnogi njihovi proizvodi osjetljivi na uslove skladištenja.

"Kod Bajadere postoji mogućnost zagađenja 'infestacijom' zbog neprikladnog skladištenja. Razvoj ličinke moljca zahtijeva 21 dan. Moljac može prodrijeti kroz ambalažu ako su uvjeti skladištenja neprimjereni ili ako se proizvod drži blizu brašnastih materijala", istakli su.

Iz Kraša su dodali da takav proizvod nije mogao doći iz njihove proizvodnje.

"Nažalost, ne možemo u potpunosti kontrolirati uvjete na tržištu", dodali su.

Iz "Halo, inspektore" napominju da još uvijek čekaju odgovor Spara. Stručnjaci su im takođe ukazali na to da se kao uzrok pojave crva često spominje sirovina, konkretno "lješnjak koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca crvića".

"Nije dobro da se 'lopta' tko je kriv između proizvođača i trgovačkog lanca jer se na taj način neće riješiti problem", tvrdi mr. sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane, objavili su iz Halo, inspektore, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije