Ex -Yu

Priština prisvaja zemlju opštine Gračanica

Priština prisvaja zemlju opštine Gračanica
Foto: Wikipedia | Priština prisvaja zemlju opštine Gračanica

GRAČANICA - Opština Gračanica saopštila je da je vlada privremenih prištinskih institucija donijela odluku da prisvaja 13 hektara i 33 ara opštinske imovine u naselju Padalište radi realizacije projekta izgradnje "Kosovskog rezidencijalnog centra za autizam, Daunov sindrom i invalidnost za djecu i starije osobe".

"Ne ulazeći u suštinu ni u namenu centra kao i njegovog funkcionisanja u budućnosti smatramo da odluka vlade o oduzimanju opštinske imovine sramna i nedemokratska opcija čiji je cilj destabilizacija i ugrožavanje javnog interesa lokalnog stanovništva", naveli su iz opštine Gračanica koja je uputila protest zbog odluke.

Kako navode, opština Gračanica nije imala uvid u odluku koja je donesena bez prethodnih konsultacija i opštinske saglasnosti, te naglašava da je o oduzimanju zemljišta saznala iz ove odluke.

Traži od vlade privremenih institucija preispitivanje i povlačenje odluke o oduzimanju zemljišta, kao i da se poštuju prava lokalnih stanovnika i njihov glas u ovom postupku.

Takođe, zatraženo je i da organizuje javne rasprave o projektu i njegovom uticaju na zajednicu sa stanovništvom opštine i opštinskim nadležnim organima, prenosi Srna.

Opština Gračanica traži od Prištine i odgovor na pitanje "na osnovu kojih je analiza i statistika izabrala baš Gračanicu za mjesto gdje će se graditi ovakav Centar"?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije