Ex -Yu

Prioritet modernizacija vazdušne odbrane Srbije

Prioritet modernizacija vazdušne odbrane Srbije
Prioritet modernizacija vazdušne odbrane Srbije

BEOGRAD - Vojsci Srbije prioritet je modernizacija vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane /ViPVO/, jer naoružanje sa kojim raspolaže nije adekvatno ciljevima koje ima, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Diković je rekao da se  vode se razgovori o opremanju Vojske Srbije sa savremenim vazduhoplovima, ali  da je ekonomija ograničavajući faktor za modernizaciju vojske i da je ekonomska kriza uslovila planove opremanja i modernizacije naoružanja i vojne opreme.

On je rekao za RTS da je savremeno naoružanje u ViPVO  potrebno kako bi oružane snage bile faktor odvraćanja i kako bi vojska mogla da kontroliše vazdušni prostor Srbije u miru.

"Ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost Srbije i svih njenih građana. Tačno je da više decenija nije bilo ulaganja u vojsku u smislu opremanja savremenim naoružanjem i opremom i praćenju razvoja savremenog naoružanja. Zna se i zbog čega je to bilo moguće i nemoguće", rekao je Diković.

On je naveo da je objektivno Srbija siromašna zemlja i da je razvoj vojske uslovljen i razvojem privrede, ali je izrazio nadu da će 2015. i 2016. godine biti povoljnije prilike za modernizaciju Vojske Srbije.

"Stanje u kom se nalazimo ozbiljno utiče na operativne sposobnosti vojske i ostvarivanja njene Ustavne uloge.  To su uvideli svi koji rukovode vojskom od predsednika Srbije do Vlade i očekujemo značajna ulaganja u vojsku", rekao je Diković.

Diković je rekao da je vojska odredila prioritete u opremanju novim naoružanjem u skladu sa procjenama stepena ugroženosti i bezbjednosti Srbije i ostvarenja tri osnove misije vojske -  odbrana zemlje, ispunjenje međunarodnih obaveza i učešće u mirovnim misijama i pomoć građanima u vanrednim situacijama.

Iako se stiče utisak da Srbija ima vojnu saradnju samo sa zemljama članicama NATO-a, general Diković kaže da to nije tačno, jer Vojska Srbije sarađuje sa stranim armijama u okviru Partnerstva za mir, sa susjednim zemljama, ali i sa Kinom i Rusijom.

"To što je Srbija vojno neutralna ne sputava vojsku da sarađuje i sa vojnim savezima i sa zemljama članicama saveza. Nama su saveznici sve prijateljske zemlje", rekao je Diković, navodeći da je Vojska Srbije ispunila oko 80 odsto uslova potrebnih za članstvo u EU.

On je dodao da Vojska Srbije sarađuje sa Kforom i razmjenjuje informacije o stanju na Kosovu i Metohiji, da je ta saradnja u funkciji očuvanja mira, kao i da se prati razvoj kosovskih bezbjednosnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije