Ex -Yu

Postavljaju kamere na 200 lokacija, snimaće one koji nepropisno bacaju smeće

Postavljaju kamere na 200 lokacija, snimaće one koji nepropisno bacaju smeće
Foto: Pixabay | Postavljaju kamere na 200 lokacija, snimaće one koji nepropisno bacaju smeće

ZAGREB - Kako bi spriječili stanovnike da odlažu otpad na nepropisan način, iz Grada Zagreba su najavili mogućnost postavljanja dodatnih kamera.

Do sada su postavljene na 47 lokacija po Zagrebu, a sad će biti postavljeno još puno novih.

Raspisan je konkurs vrijedan 1,2 miliona evra za implementaciju sistema videonadzora na 200 javnih površina po gradu, a nabavljaju se kamere koje će se napajati preko solarnih ploča ili spajanjem na napajanje javne rasvjete, piše Večernji.

S nadzornim centrom biće spojene putem 4G komunikacijske infrastrukture, a da bi mogle uhvatiti kvalitetne snimke i tokom noćnih sati.

"Izvođač je dužan za svaku lokaciju napraviti detaljnu snimku stanja, predložiti optimalnu poziciju ugradnje sistema u odnosu na poziciju nadziranog područja te izraditi svu potrebnu dokumentaciju", piše u konkursu.

Kamere će morati i stvoriti snimke u visokoj rezoluciji te imati posebne filtere za maglu i blokadu svjetla automobilskih farova.

Implementacija aktualnog modela prikupljanja i odvajanja otpada u Zagrebu je, podsjetimo, počela 1. oktobra 2022. godine, a Grad je od tada najavio više mjera protiv nesavjesnih stanovnika koji nepropisno odlažu smeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije