Ex -Yu

Pomor ribe u Bokotorskom zalivu

Pomor ribe u Bokotorskom zalivu
Foto: Srna/Arhiva | Pomor ribe u Bokotorskom zalivu

KOTOR - U Bokokotorskom zalivu došlo je do uginuća i bolesti više vrsta ribe kernja i brancina najvjerovatnije usljed VER virusne infekcije, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Ova infekcija pogađa široki spektar vrsta morskih riba u različitim regionima svijeta, a za konačnu potvrdu, potrebno je uraditi analizu uzoraka pi-si-ar metodom, navode iz Instituta.

“Na ribama se uočavaju oštećenja očiju, kože i drugih djelova tijela. Neke jedinke su pronađene nakon uginuća, dok su neke još bile žive”,  navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Jedinke inficirane ovim virusom pokazuju znakove anoreksije, sljepila, potamnjenja i oštećenja kože, oštećenja centralnog nervnog sistema, kao i nepravilno plivanje i nemogućnost kontrolisanja ribljeg mjehura.

Pojava ove infekcije dokumentovana je u jesenjem periodu i u drugim zemljama Mediterana.

“Širenje ove infekcije kod kernji i brancina uglavnom je dokumentovano u uslovima kada je temperatura mora povišena, od 23 do 30 stepeni Celzijsuovih za brancin, odnosno od 28 do 30 stepeni za različite vrste kernji”, naveli su iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Za sada se, istakli su iz Instituta, malo zna o mehanizmu infekcije ovih virusa.

“Ispitivana je mogućnost da li virus sa jedne vrste kernje može inficirati ljudske ćelije. Preventive radi, ne preporučuje se konzumacija jedinki riba zaraženih ovim virusom”, navodi se u objavi Instituta za biologiju mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije