Ex -Yu

Političar iz Hrvatske novi izvjestilac za Srbiju

Političar iz Hrvatske novi izvjestilac za Srbiju
Foto: Ivana Ivanovic Pixsell | Političar iz Hrvatske novi izvjestilac EP za Srbiju

STRAZBUR - Tonino Picula (63), koji je danas izabran za izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine.

Na toj poziciji zamjeniće Vladimira Bilčika, na poziciji koju je prethodnih 10 godina držala Evropska narodna partija (EPP).

Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice, prenosi Tanjug.

U posljednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsjednik Radne skupine za Zapadni Balkan u  AFET-u, stalni izvjestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Radio je i kao izvjestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamjenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Učesnik je ratova 90-ih čprošlog vijeka, a srpskoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po  Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije