Ex -Yu

Pogledajte koga za predsjednika SAD žele u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH

Pogledajte koga za predsjednika SAD žele u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH
Foto: Tanjug | Pogledajte koga za predsjednika Amerike žele u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH

ZAGREB, BEOGRAD - Najnovije istraživanje kompanije "Valicon", koje je provedeno u četiri zemlje zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobjedniku nadolazećih američkih predsjedničkih izbora podijeljeni, objavila je Al Jazeera.

Takođe postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU. 

Američki predsjednički izbori planirani su za 5. novembra, a kandidati su Donald Tramp iz Republikanske stranke i Kamala Haris iz Demokratske stranke.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posljedica na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

U Hrvatskoj Kamala Haris ima najveću podršku, s 56 odsto građana koji bi je rado vidjeli kao predsjednicu. U Sloveniji 46 odsto ispitanika preferira Harisovu u odnosu na Trumpa, čija podrška iznosi oko 30 odsto.

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, sa gotovo polovinom građana koji bi ga radije vidjeli na čelu Amerike. Harisova pak ima najmanje povjerenje u ovoj zemlji, sa samo 13 odsto podrške, prenosi Index.

Al Jazeera
Al Jazeera

Istraživanje se takođe bavi percepcijama toga kako bi pobjeda jednog od kandidata mogla uticati na politiku SAD-a prema EU. 

Većina građana regiona smatra da će politika SAD-a prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Harisova, što je dijelom i očekivano s obzirom na period vlasti Demokratske stranke u posljednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobjeda Trampa mogla bi značajno promijeniti američku spoljnu politiku. 

Više od polovine Hrvata vjeruje da bi Trampova pobjeda negativno uticala na odnose SAD-a s EU, a slična mišljenja dijele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 odsto građana smatra da bi moglo doći do promjene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje "Valicona". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije