Ex -Yu

Ambasador EU: Želimo jaku Srbiju

Ambasador EU: Želimo jaku Srbiju
Foto: Tanjug | Ambasador EU: Želio jaku Srbiju

BEOGRAD, BRISEL – Države zapadnog Balkana pozvane su da podnesu reformske agende u sklopu Plana rasta za region, koji je pripremila Evropska komisija, a na članicama EU je da ocijene da li su predložene reforme dovoljne da dobiju sredstva, rekao je Emanuele Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji.

On je podsjetio da plan sadrži šest milijardi evra za provođenje reformi i investicije, a strukturisan je oko četiri glavna stuba koji se odnose na integraciju sa jedinstvenim tržištem EU, promovisanje slobodnog kretanja roba, usluga i radnika, te unapređenje integracije digitalnog i energetskog tržišta.

"To je finansiranje od šest milijardi evra koje je dodelila Evropska komisija, od toga više od milijardu i po evra za Srbiju. Poenta je da se urade potrebne reforme i ako ih država dobro sprovede, Evropska komisija će dostaviti sredstva", istakao je Žiofre, a prenosi Tanjug.

On je na panel diskusiji "Plan rasta za Zapadni Balkan: Koje su koristi za mala i srednja preduzeća" u Beogradu, koja je održana u okviru Evropske nedelje mogućnosti, rekao da je suština da se region integriše u jedinstveno tržište EU i prije nego što zemlje postanu članice. Dodao je da Plan rasta, osim novčanih sredstava nudi i brojne druge mogućnosti, poput pristupa u jedinstveno platno tržište unutar EU.

"Dakle poenta je da ako plaćate iz Pariza u Talin, na primjer, platićete isto kako biste iz Pariza u Marsej. To nudimo Srbiji, da uskoro bude dio jedinstvenog platnog sistema EU. Time se godišnje štedi pola milijarde. Isplativije je kako za kompanije, tako i za građane. Konkretno to znači da se ne naplaćuju takse ako plaća kompanija iz, na primjer, Novog Sada, kompaniji iz Portugala", pojasnio je Žiofre.

Žiofre je naveo i Digitalni novčanik - lakši način koji omogućava otvaranje bankovnog računa ili registraciju na Univerzitet.

"Želimo Srbiju da uvedemo i u wi-fi zonu, tako da i lokalne zajednice mogu svoje građane da povežu na internet. To su sve konkretni koraci koje želimo da preduzmemo sa Srbijom u naredne tri godine. EU je potrebna jaka Srbija", rekao je Žiofre.

Dodao je i da bi plan pomogao u rješavanju velikih gužvi na graničnim prelazima, kao i jačanje digitalnog tržišta.

"Ono gdje takođe vidimo šansu za napredak je digitalno tržište, želimo da vidimo više Srbije digitalno, a kako je Srbije već napredovala i jako dobro ide u digitalizaciji, znamo da ona ima odličan kapacitet za pristupanje digitalnom tržištu", rekao je on.

Podsjećamo, Plan rasta EU za zapadni Balkan je strateška inicijativa koja ima za cilj ubrzanje ekonomskog razvoja Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije u EU, a pokrenut u septembru 2024. godine kada ga je najavila Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

Ovaj korak je od vitalnog značaja za pripremu ovih zemalja za buduće članstvo u EU jer vodi jačanju ekonomske saradnje, a u Komisiji tvrde da bi mogao povećati bruto domaći proizvod do deset odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije