Ex -Yu

Patrijarh Porfirije primio delegaciju iz Vatikana

Patrijarh Porfirije primio delegaciju iz Vatikana
Foto: Tanjug/Arhiva | Patrijarh Porfirije primio delegaciju iz Vatikana

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije razgovarao je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom o potrebi daljeg unapređenja saradnje dvije Crkve, na lokalnom i svjetskom nivou.

Sagovornici su u razgovoru, koji je protekao u duhu hrišćanskog razumijevanja, zaključili da je obilježavanje stogodišnjice Nadbiskupije beogradske znak dobrih odnosa Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Rimokatoličke crkve u Srbiji, objavljeno je na sajtu SPC.

Njegova svetost je izrazio zahvalnost SPC na stavu Vatikana o Kosovu i Metohiji, te je kardinala upoznao sa krajnje nezavidnim i veoma zabrinjavajućim položajem Srba i ugroženosti hrišćanskog nasljeđa na tom srpskom istorijskom području, prenosi Srna.

Razgovarano je i o mogućnostima realne podrške miru i očuvanju prisustva i jevanđeljskog služenja SPC i njenog poglavara na Kosovu i Metohiji radi dobrobiti kako pravoslavnih Srba tako i Albanaca i svih drugih.

Takođe, bilo je riječi i o apsurdnom zakonu koji je izglasao Parlament Ukrajine kojim se zabranjuje misija jedine kanonske Pravoslavne Crkve u toj zemlji.

Parolin se ranije danas sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije