Ex -Yu

Ovo su Srbi koji su postali vehabije (FOTO)

Ovo su Srbi koji su postali vehabije (FOTO)
Foto: MUP Srbije | Ovo su Srbi koji su postali vehabije (FOTO)

Miloš Žujović (25) koji je promijenio vjeru u islam i ime u Salahudin, u subotu je u Beogradu izvršio tetoristički akt kada je napao pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića i samostrelom ga pogodio u vrat.

On je odmah savladan i preminuo je nakon što je policajac u samoodbrani upotrijebio vatreno oružje, ali Miloš nije jedini Srbin koji se odlučio da se pridruži "vehabijama"!

Prije njega to je učinio njeg drug Igor Despotović koji je više puta osuđivan za pripremanje i pozivanje na terorističke napade.

Naime, Despotović je ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih djela.

“Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i vrijeme provedeno na mjeri zabrane napuštanja stana uz primjenu elektronskog nadzora”, obrazloženo je ranije ove godine.

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

“Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u dijelu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država”, navodi se u optužnici.

Despotović je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom sarin.

Despotović je već osuđivan zbog sličnog djela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

Srbin vrbovao Srbe da budu teroristi

Isto tako, još 2016. godine Goran Pavlović zvani Abdulah iz Beograda i Rejhan Plojović bili su osumnjičeni da su se u Srbiji i više drugih zemalja udružili s još nekoliko osoba zbog terorizma, kao i da su vrbovali ljude i obučavali za teroristička djela i finansirali terorizam.

Pavlović, koji je rodom iz Bosute kod Aranđelovca, i Rejhan Plojović terete se da su se povezali sa Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem.

“Pavlović i Plojović se terete da su preko Abida Podbićanina i Tefika Mujovića 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su proglašene za terorističke organizacije - Islamska država Iraka i Levanta i Front Al Nusra, koji izvode terorističke akcije na teritoriji nekoliko država radi nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države, tzv. Kalifata”, navelo je tada tužilaštvo.

Oni su optuženi da su u Srbiji, zemljama u regionu i zapadnoj Evropi prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak nekoliko građana Srbije, koje su prethodno vrbovali, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

“Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine u Siriji pridružili IS i Frontu Al Nustra”.

Monstrum i vehabija

Mališa Jevtović, monstrum koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog surovog silovanja i ubistva trogodišnje Katarine Kaje Janković 2005. godine, u zatvoru Nova Skela promijenio je vjeru 2018. godine i priključio se vehabijama.

Kako je Kurir tada pisao, sa islamistom sa kojim služi kaznu zatvora Jevtović se moli i klanja svakodnevno.

“Jevtović se u zatvoru zbližio sa osuđenim vehabijom, koji služi kaznu u ovom zatvoru. Malo-pomalo, vodili su razgovore, a onda je Jevtović poprimio ponašanje cimera. Postao je islamista, koji se klanja i koji pokazuje agresivno ponašanje, ali o kajanju i onome što je učinio djevojčici ne govori. Pustio je bradu i sa novim prijateljem razmjenjuje muslimanske pozdrave”, rekao je izvor Kurira i dodao da on ne može da tvrdi da li je Jevtović vjeru promijenio iz ubjeđenja ili eventualno zbog novca koji mu je možda ponuđen, prenosi Espreso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije