Ex -Yu

Orke napale hrvatski brod (VIDEO)

Orke napale hrvatski brod (VIDEO)
Foto: Printscreen | Orke napale hrvatski brod (VIDEO)

Agresivno ponašanje jata orki kod obala Španije i Portugalije se nastavlja, a najnovija žrtva bio je hrvatski brod koji je napadnut u Gibraltarskom moreuzu.

Zoran Ereš sa Instituta "Ruđer Bošković" kaže da je isprva plovidba tekla sasvim uobičajeno i da se petočlana posada, nakon prvih ekscesa morske bolesti, dobro slagala.

Iz Francuske su isplovili 2. jula i krenuli na tronedjeljnu plovidbu. Sa populacijom orki, poznatih po agresivnom ponašanju i brojnim napadima, susreli su se četiri dana kasnije, u okolini Gibraltara.

 

 

"Naš prvi susret sa orkama bio je sjeverno od Gibraltara 6. jula. Došle su iznenada. Jedna ili dvije odrasle sa mladunčetom i nežno kvrcnuli u trup broda dva ili tri puta. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunče je došlo tik iza krme broda. Smanjili smo gas motoru i odvojili ga od propelera. U tom trenu je brod postao nezanimljiv orkama i nakon ovog kratkog susreta udaljili su se u smjeru Biskajskog zaliva", naveo je Ereš, prenosi Index.hr.

Sedam dana kasnije došlo je do drugog susreta.

"U četvrtak, 13. 7. 2023. u 14.12. Na ulazu smo u Gibraltarski moreuz. Osjeća se topli i vlažni vazduh. Kako prigodno. S lijeve strane se vidi obala Evrope, a s desne Afrika", priseća se Ereš.

Kaže da je izdaleka video kako dolaze. Kapetan je odmah upalio oba motora jer su do tada jedrili. Plan je bio da upale motore i zablokiraju kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo.

"Tek koji trenutak poslije spazim dvije velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kojeg su 5 do 10 sekundi plivali. Zatim su ga krenuli udarati nosom i gledati naše reakcije. Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Prate nas i pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspiju, ali rjeđe. Kapetan kaže da je fizička sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci", prepričao je saradnik Instituta "Ruđer Bošković".

Orke su ih ostavile tek kada su okrenuli ka kopnu.

"Pokušaj manevrisanja lijevo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada vjerovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara", dodao je Ereš za Index.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije