Ex -Yu

Oglasila se EU u vezi sa sporazumom sa Srbijom o eksploataciji litijuma

Oglasila se EU u vezi sa sporazumom sa Srbijom o eksploataciji litijuma
Foto: Tanjug/AP | Oglasila se EU u vezi sporazuma sa Srbijom o eksploataciji litijuma

O danas potpisanom partnerstvu između Srbije i EU, uz prisustvo njemačkog kancelara Olafa Šolca, oglasila se i EU. Oni tvrde da se radi o strateškom parterstvu zasnovanom na poštovanju ekoloških standarda koji će omogućiti Srbiji da se uključi u "razvoj obostrano korisnog niza projekata sa posebnim fokusom na industrijski ekosistem električnih vozila". Evo šta piše u saopštenju koje je izdala Evropska komisija.

EU i Republika Srbija danas su potpisale Memorandum o razumijevanju (MoR) kojim se pokreće Strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrijednosti baterija i električnim vozilima.

Partnerstvo ima za cilj podršku razvoju novih lokalnih industrija i visokokvalitetnih radnih mjesta duž lanca vrijednosti električnih vozila uz puno poštovanje visokih ekoloških i društvenih standarda uz punu transparentnost rješavanja problema lokalnih zajednica.

Partnerstvo takođe pruža okvir za snažno javno-privatno angažovanje na više nivoa između institucija i tijela EU, industrijskih aktera, poslovnih udruženja, socijalnih partnera, predstavnika civilnog društva, relevantnih ministarstava zainteresovanih država članica i Srbije, javnih organizacija, finansijskih institucija i investitora.

Izvršni potpredsjednik za evropski Zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i planiranje Evropske komisije Maroš Šefčovič potpisao je Memorandum o razumijevanju sa ministrom rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravkom Đedovič Handanović. Ceremonija potpisivanja održana je tokom Samita na visokom nivou o kritičnim sirovinama u Beogradu.

Partnerstvo se zasniva na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je stupio na snagu 1. septembra 2013. i u skladu je sa planom EU za novi rast za zapadni Balkan. Ona predstavlja gradivni blok u unapređenju integracije Srbije u jedinstveno tržište EU i daljem jačanju njene ekonomske, socijalne i ekološke konvergencije sa EU.

Ovim Memorandumom o razumijevanju, u skladu sa SSP, uspostavlja se bliska saradnja Srbije i EU u sljedećih pet oblasti:

-  Unapređenje razvoja lanaca vrijednosti za sirovine, baterije i električna vozila, omogućavanjem bliske saradnje između EU i srpskih industrijskih aktera i zainteresovanih strana. Memorandum o razumijevanju će podstaći razvoj obostrano korisnog niza projekata sa posebnim fokusom na industrijski ekosistem električnih vozila.

-  Saradnja na polju istraživanja i inovacija (R&I), mapiranjem postojećih oblasti saradnje u okviru EU Horizon Europe R&I okvirnog programa i drugih oblasti. Na osnovu Memoranduma o razumijevanju, obje strane će dijeliti znanja i tehnologije u vezi sa održivim istraživanjem, ekstrakcijom, preradom i recikliranjem sekundarnih sirovina.

-  Primjena visokih ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda i praksi će biti olakšana kroz međusobne konsultacije i razmjenu informacija o relevantnim politikama i inicijativama duž čitavih lanaca vrijednosti, uključujući primjenu povećane dubinske pažnje i sljedivosti za lanac vrijednosti baterija.

-  Mobilizacija finansijskih i investicionih instrumenata za podršku investicionim projektima u okviru Partnerstva, posebno kroz Invest EU, Investicioni okvir za zapadni Balkan i Jedinstveni projektni gasovod u Srbiji, kao i u okviru Evropske alijanse sirovina i Evropske alijanse za baterije.

-  Razvijanje potrebnih vještina za visokokvalitetne poslove u sektoru sirovina i baterija. Ovo uključuje učešće srpskih organizacija u European Battery i prestrojećim akademskim raspravama o sirovina, uključujući i mogući doprinos Srbije sa namjenskim programima i stažiranjem.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, EU i Republika Srbija će zajedno u roku od šest mjeseci izraditi mapu puta sa konkretnim akcijama za sprovođenje Strateškog partnerstva u praksi.

EU ima dobro uspostavljeno i rastuće tržište za zelene tehnologije, poput baterija, koje nudi mnoge mogućnosti za sporazume o otkupu, zajednička ulaganja i zajedničke projekte istraživanja i inovacija. Partnerstvo će podržati razvoj održivih lanaca snabdijevanja između obje strane i omogućiti unapređenje ekoloških, društvenih i standarda upravljanja i razmjenu znanja o sirovinama.

S obzirom da su kritične sirovine bitan preduslov za postizanje zelene i digitalne tranzicije, Komisija je započela formiranje niza partnerstava o sirovinama, slijedeći Akcioni plan o kritičnim sirovinama i Zakon o kritičnim sirovinama. Takvi sporazumi potpisani su sa Kanadom i Ukrajinom 2021. godine, sa Kazahstanom i Namibijom 2022. godine, sa Argentinom, Čileom, Zambijom, Demokratskom Republikom Kongo i Grenlandom 2023. godine, te sa Ruandom, Norveškom, Uzbekistanom i Australijom 2024. godine.

Zakon o kritičnim sirovinama ima za cilj da osigura sigurnu i održivo snabdijevanje EU kritičnim sirovinama.  Zakon podržava razvoj projekata koji doprinose izgradnji strateških sirovinskih kapaciteta u svim fazama lanca vrijednosti, kako unutar tako i izvan EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije