Ex -Yu

Nastavlja se drama u Hrvatskoj: Đaci do daljeg ne idu u školu

Nastavlja se drama u Hrvatskoj: Đaci do daljeg ne idu u školu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL | Nastavlja se drama u Hrvatskoj: Đaci do daljeg ne idu u školu

Preduslov za novo rješenje o primjerenom obliku obrazovanja dječaka problematičnog ponašanja jeste opservacija stručne službe škole i dokumentacija koju mogu dostaviti jedino roditelji, izvijestili su iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje na zahtjev Ministarstva obrazovanja.

Iz Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih ranije su zatražili od Grada Zagreba da preispita postojeće rješenje za dječaka problematičnog ponašanja zbog koga roditelji odbijaju da puste djecu na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručio je da je za pronalaženje rješenja problema potrebna saradnja roditelja.

Ministarstvo traži preispitivanje starog rješenja.

Prema tom starom rješenju, određeno je da učenik pohađa redovni program uz individualizovane postupke u redovnom razrednom odjeljenju. Roditelji učenika i dalje odbijaju da šalju djecu na nastavu nakon što se u školu nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, koji je došao iz druge škole.

Iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade su istakli da ni škola niti Gradski ured "nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu".

Grad: Rješenje je doneseno u skladu s dokumentacijom roditelja

"Gradski ured i škola razmotriće svu raspoloživu dokumentaciju i opservacije stručne službe škole, te, ako je potrebno, predložiti izmjenu oblika školovanja", istakli su. Naglasili su i da je Gradski ured za obrazovanje "u stalnoj komunikaciji" s ministarstvom i drugim tijelima te je proveo sve aktivnosti dogovorene na sastanku u Uredu pravobraniteljke prije desetak dana.

Resorno ministarstvo upoznato je, kažu, sa svakim poduzetim korakom Gradskog ureda za obrazovanje, i to od samog početka ovog slučaja te do sada nije imalo nikakve primjedbe na postupke Ureda, štaviše, u medijskim istupima, a posljednjim juče kasno naveče, potvrdilo je da je Ured proveo sve u skladu s ovlastima.

Isto se, dodali su, odnosi i na postojeće rješenje o primjerenom obliku obrazovanja spomenutog učenika koje je, podsjetili su, u drugom stepenu potvrdilo samo ministarstvo, nakon uložene žalbe roditelja.

"Spomenuto rješenje doneseno je na osnovu prijedloga stručnog povjerenstva škole, a u skladu sa zdravstvenom i drugom dokumentacijom koju su prethodnoj školi dostavili roditelji", podsjetili su iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Djeca do daljnjeg ne idu na nastavu, sutra važan sastanak

Roditelji učenika koji idu u razred s problematičnim dječakom kažu da djeca neće ići na nastavu sve dok se problem ne riješi. Za sutra je najavljen veliki sastanak na kojem će se pokušati pronaći rješenje.

"Sutra je sastanak u školi opet sa svim akterima, nadam se da će se pokušati naći neko rješenje", rekao je za Index Klaudio Čurin, advokat grupe roditelja djece koja od juče ponovo bojkotuju nastavu.

Roditelji dječaka tvrde da intenzivan nadzor traje već mjesecima

Roditelji problematičnog dječaka za sada se nisu obraćali javnosti, no poznato je da su angažovali poznatu zagrebačku advokaticu Jadranku Sloković, koja ih zastupa najmanje od početka oktobra.

Društvenim mrežama proširila se lažna informacija da je majka problematičnog dječaka sekretarica u jednom od ministarstava, no juče je ta glasina i službeno demantovana. Kako saznajemo, riječ je o roditeljima koji su preduzetnici. Firma majke bavi se proizvodnjom jedne vrste fabričke opreme, koja je prošle godine imala profit veći od 40 hiljada eura. Za drugu firmu, koja je registrovana na oca, nedavno je zatražen stečajni postupak zbog manjeg duga.

Dio medija objavio je i informaciju da roditelji dječaka nisu pristajali ni na kakve dodatne procjene djeteta, angažovanje asistenta u nastavi ili prilagođeni nastavni program. I dalje odbijaju, pisalo je, bilo kakvu procjenu i vještačenje teškoća svog djeteta. Kako za Index tvrdi izvor upoznat sa situacijom u porodici dječaka, roditelji tvrde da to nije istina.

Naime, roditelji tvrde da su pristali na asistenta u nastavi i da ta opcija do sada nije predstavljala problem. Takođe tvrde da još od proljeća traje intenzivan nadzor nad djetetom. Isto tako, tvrde da je obavljeno dodatno vještačenje djeteta u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nedavno je zatraženo još jedno.

Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da roditelji kažu da se opcija prilagođenog programa do sada nije pojavljivala kao mogućnost. Takođe, tvrde roditelji, nepoznato je šta bi obuhvatala nastava po prilagođenom programu.

Radnici škole u koju je prebačen đak (9): Prozivaju nas, a mi tražimo rješenje

O cijelom slučaju oglasili su se i radnici škole. U saopštenju navode da pružaju punu podršku direktoru Matiji Bajiću i istakli da žele da se svi učenici što prije vrate u školske klupe. Riječ je o zagrebačkoj školi u koju roditelji odbijaju poslati djecu na nastavu jer nisu zadovoljni kako se pristupilo devetogodišnjem učeniku s problemima u ponašanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije