Ex -Yu

Nakon presude počelo rano glasanje u Džordžiji

Nakon presude počelo rano glasanje u Džordžiji
Foto: Tanjug/AP | Nakon presude počelo rano glasanje u Džordžiji

VAŠINGTON - U Džordžiji je danas počelo rano neposredno glasanje, dan nakon što je donesena presuda da izborni zvaničnici okruga ne smiju da odlažu ili odbiju da potvrde izborne rezultate zbog navoda o prevari ili grešci, u toj državi u kojoj gotovo podjednaku podršku uživaju republikanci i demokrate.

Okružni izborni zvaničnici u Džordžiji ne mogu da odlažu ili odbiju da potvrde izborne rezultate, presudio je sudija Višeg suda u Džordžiji, time su nanijeli udarac nastojanju konzervativaca da u kritičnoj državi prošire svoja ovlašćenja, prenio je CNN.

"Nadzornici izbora u Džordžiji imaju fiksnu obavezu da potvrde izborne rezultate. Shodno tome, nijedan nadzornik izbora (ili član odbora za izbore i registraciju) ne može odbiti da potvrdi ili se uzdrži od potvrđivanja izbornih rezultata ni pod kojim okolnostima", napisao je sudija Višeg suda okruga Fulton Robert MekBarni u presudi na 11 stranica.

Još se čeka presuda u posebnom slučaju koji su pokrenule državne i nacionalne demokrate protiv novih pravila Državnog izbornog odbora, koja bi lokalnim izbornim zvaničnicima mogla dati široka ovlašćenja da odlažu ili u potpunosti odbiju svoju potvrdu rezultata.

MekBarni je u svojoj odluci rekao da, iako lokalni nadzornici imaju obavezu da istraže ukoliko su zabrinuti da su pogrešno izračunati glasovi na izborima, takva zabrinutost "nije razlog za odlaganje ili odbijanje potvrde".

Slučaj je pokrenula republikanska članica odbora za registraciju i izbore okruga Fulton Džuli Adams, koja je zatražila od sudije da izjavi da su njene dužnosti u potvrđivanju izbornih rezultata "diskrecione".

Okrug Fulton imao je probleme u vođenju prethodnih predsjedničkih izbora 2020. godine, uključujući incident u kome je grupa glasačkih listića dvostruko skenirana tokom ponovnog prebrojavanja glasova, a ranije ove godine Državni izborni odbor odredio je nezavisnog posmatrača za taj okrug na predstojećim predsjedničkim izborima 5. novembra.

Naknadna inspekcija izbornih rezultata u Džordžiji 2020. godine, koja je uključivala dva mašinska i jedno ručno prebrojavanje glasova, nije otkrila dokaze o izbornoj prevari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije