Ex -Yu

Mrtve ribe plutaju po moru, zaražene opasnim virusom

Mrtve ribe plutaju po moru, zaražene opasnim virusom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mrtve ribe plutaju po moru, zaražene opasnim virusom

Direktorat za ribarstvo u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Crne Gore upozorio je lokalno stanovništvo i turiste da ni slučajno ne jedu kernje.

"Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim dijelovima tijela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode. Pretpostavlja se da je riječ o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine", saopštili su iz Direktorata.

Dodaju da simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki su u skladu sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi. "Virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora", naveli su iz Direktorata, uz napomenu da su dojavu dobili od Instituta za biologiju mora.

Institut je dobio oboljeli primjerak bijele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog.

Kako su dodali, konačna analiza oboljelog primgerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

"Apelujemo na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primjete slične primjerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza. Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavijestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza oboljelih riba", zaključuju oni, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije