Ex -Yu

Ključni dani za podizanje optužnice u slučaju Danke Ilić

Ključni dani za podizanje optužnice u slučaju Danke Ilić
Foto: Tanjug | Ključni dani za podizanje optužnice u slučaju Danke Ilić

​ZAJEČAR - Za manje od 20 dana navršava se šest mjeseci od hapšenja Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić (2) u Banjskom Polju kod Bora.

Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru preostalo je manje od mjesec dana da podigne optužnicu, a ako u tom roku ne bude bilo prikupljeno dovoljno dokaza i optužnica ne bude podignuta, osumnjičeni će morati da budu pušteni da se brane sa slobode.

Istragu otežava i to što do danas nema odgovora na dva pitanja - gdje je tijelo djeteta i kako je moguće da na mjestu zločina nisu pronađeni Dankini DNK tragovi.

Danka Ilić je nestala 26. marta, a zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP "Vodovod". Osumnjičenima se na teret stavlja da su kobnog dana djevojčicu udarili službenim automobilom, pa njeno tijelo unijeli u vozilo.

Djevojčica se, prema navodima policije, u jednom trenutku osvijestila, a tada ju je jedan od osumnjičenih navodno ubio, prenosi Nova

Iako su osumnjičeni najprije u policiji priznali izvršenje zločina i do detalja objasnili šta se dogodilo, naknadno su u tužilaštvu povukli priznanja, tvrdeći da su ona iznuđena.

Advokat Ivan Simić naglasio je za Nova.rs da mogućnost da osumnjičeni budu pušteni da se brane sa slobode uvijek postoji, ali je izrazio sumnju da će do toga doći.

"Optužnica će gotovo sigurno biti podignuta, lično smatram da tužilaštvo neće odustati od svojih navoda. Optužnica se podiže ako postoji opravdana sumnja da su osumnjičeni počinili delo koje im se stavlja na teret", kaže Simić.

Ističe da podizanje optužnice ne znači nužno da će osumnjičeni biti optuženi za krivično djelo koje im se stavlja na teret.

"Optužnica može biti podignuta, ali to ne garantuje da će odmah biti i prihvaćena od strane suda. Priznanje osumnjičenih nije uvek dovoljno, ali predstavlja ključan dokaz prilikom podizanja optužnice", objasnio je on.

U danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici ispričali su da je Danka Ilić uspjela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom Polju, na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća.

Ipak, kobnog dana majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom djetetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Uslijedila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu.

U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP "Vodovod" Dejan Dragijević i Srđan Janković, koji su je, prema istim informacijama, udarili automobilom. Navodno su vidjeli da je djevojčica onesviješćena, pa su je ubacili u gepek, gdje im je stajao alat, i nastavili da voze prema divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Djevojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ubili i njeno tijelo bacili na smetljište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopštila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premjestio tijelo na drugu lokaciju, koju kasnije nije htio da otkrije policiji.

Ubrzo su uhapšeni radnici JKP "Vodovod", koji su najprije u policiji priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja vještačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP "Vodovod" uopšte ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na spoljnoj, tako ni na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korijena, koja se nalazi na vještačenju, a za koju su stručnjaci ranije objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Do sada je saslušano desetine svjedoka, urađeno je i GPS vještačenje, odnosno analiza kretanja službenog vozila koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i, kako je kazao viši javni tužilac, ti podaci će u narednom periodu biti analizirani.

Ipak, nijedno od dosadašnjih vještačenja nije dalo ni približan odgovor na pitanje gdje je Danka Ilić. Pretražen je svaki pedalj Banjskog Polja, prekontrolisane su sve pećine, rupe i kanali u kojima bi neko mogao sakriti njeno tijelo. Terenska potraga je odavno obustavljena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije