Ex -Yu

Jazavac pred hrvatskim sudom: Nadležni moraju platiti 8.500 evra

Jazavac pred hrvatskim sudom: Nadležni moraju platiti 8.500 evra
Foto: Pixnio | Jazavac pred hrvatskim sudom: Nadležni moraju platiti 8.500 evra

​CVETKOVAC - Hrvatski lovački savez dužan je isplatiti gotovo 8.500 evra Križevčaninu koji je još 2022. na državnom putu Audijem naletio na jazavca i razbio svoj automobil. Ova nezgoda dogodila se 30. septembra 2022. na cesti između Bolfana i Cvetkovca, kada je na cestu istrčao jazavac dugačak 35 centimetara i težak između 16 i 17 kilograma.

Životinja se zaletjela u prednji branik vozila te je potom pobjegla u jarak, gdje je i uginula. U tužbi je Križevčanin naveo da se na njegovoj strani uz put nalazio saobraćajni znak divljači na cesti, a nalet na životinju dogodio se nekih 700 metara iza tog znaka. Uz policiju je odmah obaviješten i predstavnik Lovačkog društva Vepar Rasinja.

Čovjek je odmah nakon nezgode štetu prijavio Hrvatskom lovačkom savezu, a Križevčanin, koji je po zanimanju profesionalni vozač, ispričao je detalje nezgode, prenio je "Podravski".

"Bila je noć, vidljivost je bila loša, vozio sam propisanom brzinom i nisam bio pod uticajem alkohola. Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je s desne strane vozila iz grabe izletio jazavac koji se kretao takvom brzinom da ga nisam uspio izbjeći. Prikočio sam, ali ga nisam mogao izbjeći, a jazavac je nakon sudara još uvijek bio živ, vrtio se u krug po cesti i pao u putni jarak koji je bio pun vode, gdje se i utopio", ispričao je vozač iz Križevaca.

Hrvatski lovački savez je u odgovoru osporio tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti, no sud je u potpunosti dao za pravo Križevčaninu. Hrvatskom lovačkom savezu naloženo je da mu isplati 5.744 evra na ime naknade imovinske štete, ali i 2.731 evro za nadoknadu sudskih troškova.

Odlučeno je tako jer Zakon o lovu propisuje odgovornost lovoovlaštenog za štetu koju počini divljač u lovištu, a kako javna cesta nije lovište, na nju se ne mogu primjenjivati odredbe tog zakona.

"Jazavac kada naglo iskoči na cestu, kada je udaljenost uočavanja mala, opasna je stvar. Jazavac u prostoru njegovog prirodnog staništa, s obzirom na njegove prirodne osobine, nije opasna stvar. Ali kad u uslovima koji su bili u trenutku saobraćajne nezgode iznenada stupi na kolotrag ispred vozila kojim je upravljao tužilac, onda svakako predstavlja opasnu stvar, a za štetu nastalu u vezi s opasnom stvari odgovoran je njen vlasnik prema kriterijumu objektivne odgovornosti bez obzira na krivicu", ističe se u obrazloženju presude i napominje da je tokom postupka nedvojbeno utvrđeno da je divljač koja je uzrokovala štetu na vozilu tužioca na cestu izletjela s područja kojim gospodari Hrvatski lovački savez.

Tim više jer je Križevčanin vozio 65 km/h, iako je dopuštena brzina na tom dijelu ceste 90 km/h, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije