Ex -Yu

Izbori u Podgorici i Kotoru: "Izlaznost drastično manja u odnosu na prethodne"

Izbori u Podgorici i Kotoru: "Izlaznost drastično manja u odnosu na prethodne"
Foto: Tanjug/AP | Izbori u Podgorici i Kotoru: "Izlaznost drastično manja u odnosu na prethodne"

U Podgorici i Kotoru održani su lokalni izbori. Birališta su zatvorena u 20 časova. U glavnom gradu Crne Gore do 19 sati glasalo 51,9 odsto upisanih birača.

Predsjednik Izborne komisije saopštio da je izlaznost u Podgorici drastično niža u odnosu na prethodne izbore.

Više od 145.000 građana sa pravom glasa biralo je 58 odbornika za gradski parlament na vanrednim izborima u Podgorici, prenosi RTS.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, u Podgorici je do 19 sati glasalo 51,9 odsto upisanih birača, što je oko 75.642 građana. U CDT podsjećaju da je izlaznost do 18 sati na izborima 2022. bila 66 odsto, a 2018. 51,9 odsto.

Predsjednik Izborne komisije (OIK) Vladimir Filipović rekao je da je izlaznost u Podgorici drastično niža, te da očekuje da će biti oko 10 odsto manja u odnosu na prethodne izbore.

U Kotoru, danas se održavaju redovni lokalni izbori, a 17. novembra izbori će biti ponovljeni u Budvi.

Glavni rivali u Podgorici su lider Pokreta Evropa sad i predsjednik Vlade Milojko Spajić, i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je napustio taj pokret zbog neslaganja sa premijerom.

Analitičari podgoričke izbore smatraju važnim i vide ih kao svojevrsni test za eventualne vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji bi se, prema nekim procjenama, mogli dogoditi, zbog i dalje izražene političke nestabilnosti u zemlji i potpunog izostanka kohabitacije.

Prethodni izbori za skupštinu glavnog crnogorskog grada održani su u oktobru 2022, kada je poslije skoro tri decenije Demokratska partija socijalista na čelu sa tadašnjim liderom i bivšim predsjednikom Milom Đukanovićem izgubila vlast najprije na nivou države dvije godine ranije, a potom i u najvećem crnogorskom gradu na talasu opštih promena u državi.

Crna Gora ima oko 633.000 stanovnika, a samo u Podgorici živi oko 180.000 ljudi, prema popisu iz 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije