Ex -Yu

Iskaz Džonija sa Vračara mogao bi značiti kraj za moćni “kavački klan”

Iskaz Džonija sa Vračara mogao bi značiti kraj za moćni “kavački klan”
Foto: Nikola Vušović i Radoje Zvicer - Printscreen/MUP | Iskaz Džonija sa Vračara mogao bi značiti kraj za moćni “kavački klan”

Nikola Vušović, poznat kao Džoni sa Vračara, uhapšen je 18. oktobra u Barseloni po međunarodnoj potjernici Interpola. Vušović, vođa ozloglašenih „vračaraca“, optužen je za tri teška ubistva i četiri pokušaja ubistva.

Prije samog hapšenja, njegov advokat Nikola Nikolić iznio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je Vušović spreman da se preda pravdi, ali pod određenim uslovima.

„Vušović je spreman da se pojavi pred sudom i učestvuje u postupku, ali samo ako mu se ukinu poternica i pritvor“, izjavio je Nikolić.

Ovakav potez izazvao je spekulacije da Vušović možda namjerava da sarađuje sa vlastima, što bi moglo značiti kraj za kriminalnu mrežu “kavačkog klana“.

Četiri dana kasnije pao još jedan Nikola.

Juče, 22. oktobra, u Barseloni je uhapšen i Nikola Filipović, blizak saradnik Vušovića i njegova desna ruka.

Ivica Dačić, ministar policije, izjavio je danas da su operativci srpske i španske policije u saradnji sa kolegama iz još nekih evropskih policija u Barseloni uhapsili Nikolu Filipovića (31), u okviru iste koordinisane akcije u kojoj je po Interpolovoj potjernici prethodno uhapšen Nikola Vušović.

“Osumnjičeni se nalazio u bekstvu nakon što je učestvovao u ubistvu člana rivalskog klana koji je nestao u martu 2020. godine, a čije je telo kasnije pronađeno, sa ranom od vatrenog oružja”, saopštila je španska Nacionalna policija, misleći na ubistvo Aleksandra Halabrina, koji je nestao u to vrijeme, a kasnije je njegovo tijelo pronađeno kod Sopota.

Filipović se tereti i za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića putem podmetanja i aktiviranja eksploziva ispod njegovog automobila.

Zvicer već bio na meti svojih?

Radoje Zvicer, vođa „kavačkog klana“, već je nekoliko puta bio meta atentata, a prema istražnim podacima, ti pokušaji nisu dolazili samo od njegovih rivalskih protivnika iz „škaljarskog klana“.

U najpoznatijem slučaju iz Kijeva, istraga ukazuje da su mu o glavi radili i članovi njegovog sopstvenog klana, tj iz njegove slovenačke podružnice.

Krah „kavačkog klana“ na pomolu?

Filipovićevo hapšenje nastavak je šire akcije koja je već zadala ozbiljan udarac kriminalnim strukturama povezanima sa Radojem Zvicerom.

U prethodnim mjesecima, uhapšeno je nekoliko ključnih ljudi iz njegovog okruženja:

Milinko Brašnjović i Marko Stanković, plaćene ubice

Milovan Zdravković, visokopozicionirani član klana

Dušan Jovanović, uhapšen početkom godine u Republici Srpskoj za teško ubistvo

Vušović je godinama važio za jednog od najbližih saradnika Radoja Zvicera, odbeglog vođe „kavačkog klana“.

Hapšenje Vušovića otvara mogućnost da njegov potencijalni iskaz postane ključan za konačan slom klana i hapšenje Zvicera, koji je u bekstvu od 2022. godine.

Ako Vušović odluči da sarađuje, to bi moglo dovesti do potpunog razotkrivanja mreže i kraja Zvicerove dominacije u kriminalnim krugovima, prenosi 24sedam.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije