Ex -Yu

Hrvatski haker hakovao sajt jedne agencije i upozorio ih, nisu ništa uradili

Hrvatski haker hakovao sajt jedne agencije i upozorio ih, nisu ništa uradili
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hrvatski haker hakovao sajt jedne agencije i upozorio ih, nisu ništa uradili

Jedna od hrvatskih državnih agencija hakovana je prije godinu dana, a do danas nisu ispravili beznjednosni propust koji je to omogućio, tvrdi osoba koja se Indexu predstavila pseudonimom Spajk1337.

"Prije godinu dana sam im našao propust u sustavu koji mi omogućuje pristup cijeloj njihovoj bazi podataka. Obavijestio sam ih, poslao sam im točno gdje je i rekao da im mogu ja popraviti i da nije problem. Kao dokaz sam im poslao slike njihove baze podataka", piše u mejlu koji je poslan Indexu.

Dodaje se i da su narednog dana iz agencije zahvalili na upozorenju i najavili da će ispraviti propust.

"Rekli su da će srediti to, ali ja sam iz radoznalosti želio pogledat jesu li i šokirao sam se kada sam vidio da su njihovi ljudi toliko nesposobni jer ipak se radi o ozbiljnoj stvari. Nije to zezancija", piše u mailu. U mailu su, kao dokaz, priložene i fotografije i snimke s ekrana.

Index je poslao upit navedenoj agenciji, čiji naziv nećemo otkriti iz sigurnosnih razloga. Pitali smo jesu li ove informacije točne te, ako jesu, zašto ni nakon godinu dana nisu spriječili upade u sustav.

U odgovoru agencije piše da su policiji prijavili anonimne prijetnje.

"[Agencija] je zaprimila anonimnu prijetnju vezanu za neovlašten pristup organizacijskim podacima te poduzela sigurnosne mehanizme zaštite sustava. Anonimne prijetnje prijavljene su na postupanje policiji, zbog čega nismo u mogućnosti iznositi daljnje pojedinosti", piše u odgovoru.

Upit o ovom slučaju smo poslali i policiji. Njihov odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo. (Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije