Ex -Yu

Hrvatska i Srbija korak bliže povlačenju tužbi za genocid

Hrvatska i Srbija korak bliže povlačenju tužbi za genocid
Hrvatska i Srbija korak bliže povlačenju tužbi za genocid

SINJ - Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom izjavu šefa diplomatije Srbije Ivana Mrkića o mogućnosti dogovora dvije zemlje o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.

"To je prvo eksplicitno pozitivno reagovanje na našu inicijativu od početka ove godine, kada smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama, pod uslovom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja", rekla je Pusićeva.

Ona je podsjetila da su uslovi za povlačenje tužbe: sudbina 1.100 nestalih, povratak umjetničkih djela, pitanje optuženih i osumnjičenih za ratne zločine, te njihovo procesuiranje, prenose hrvatski mediji.

"Ako uspijemo bilateralno pronaći načine na koje se to može riješiti, onda smo spremni na dnevni red staviti i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", rekla je Pusićeva u Sinju.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je novinarima rekao da je dogovor o međusobnom povlačenju tužbi za genocid uvijek moguć.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić nedavno je izjavio da je moguć dogovor o povlačenju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

"Na obe strane sazreva svest da treba raditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće naraštaje", rekao je ranije Mrkić za "Večernje novosti".

Hrvatska je u julu 1999. Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995, a Srbija je u januaru 2010. uložila protivtužbu za genocid protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije