Ex -Yu

Grlić Radman komentarisao Vučićevu posjetu koja je izazvala buru u Hrvatskoj

Grlić Radman komentarisao Vučićevu posjetu koja je izazvala buru u Hrvatskoj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL | Grlić Radman komentarisao Vučićevu posjetu koja je izazvala buru u Hrvatskoj

​Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da bi izostanak Srbije sa samita u Dubrovniku bio neuspjeh i dodao da je u hrvatskoj javnosti tim povodom plasirano "nešto što nije tačno".

"Izostanak Srbije bi bio neuspjeh", rekao je Grlić Radman i dodao da je Vučić pozdravio skup, zahvalio na organizaciji i pozivu na učešću.

Ministar je, takođe, rekao da je Vučić premijeru Andreju Plenkoviću neformalno uputio poziv da posjeti Srbiju  "u nekom trenutku, kada se za to steknu uslovi".

Na pitanje novinara da li ima dijaloga sa predsjednikom Srbije Vučićem s obzirom na to da "Srbija održava odnose s Rusijom i nije joj nametnula sankcije", Grlić Radman je rekao:

"Ima dijaloga, naravno (...) Bitno je ono s čime se on složio, a složio se s deklaracijom koja javno i snažno izražava podršku Ukrajini", rekao je Grlić Radman novinarima uoči današnjeg 9. Zagebačkog bezbjednosnog foruma, prenosi Tanjug.

U Dubrovačkoj deklaraciji se, između ostalog, navodi da zemlje učesnice skupa "najstrože osuđuju ovaj ničim izazvan, neopravdan i nezakonit ruski osvajački rat protiv Ukrajine, ... zločin protiv ukrajinskog naroda, očito kršenje međunarodnog prava, ... i veliku prijetnju miru, sigurnosti jugoistočne Evrope, cijelog evropskog kontinenta i sveta", prenosi Hina.

Grlić Radman je najavio za 17. oktobra koordinacioni sastanak na nivou državnih sekretara na kojem će biti verifikovan katalog otvorenih pitanja, uključujući potragu za nestalima, procesuiranje ratnih zločina, povratak arhivske građe i pitanje granica.

"Kada se usaglasimo oko kataloga otvorenih pitanja onda ćemo dogovoriti hodogram rješavanja tih pitanja", rekao je šef hrvatske diplomatije i potvrdio da je juče od srpskog kolega Marka Đurića "dobio saglasnost i volju za zajednički pristup tim temama".

Podsjećamo, kako prenosi Tanjug, predsednik Srbije izjavio je u Dubrovniku da je “hrvatski premijer Andrej Plenković na samitu Ukrajina - Jugostična Evropa u Dubrovniku govorio o agresiji iz 1991. i da mu je odgovorio da Srbija potpuno vidi stvari drugačije u odnosu na Hrvatsku”.

Hrvatski mediji prenose da je ova Vučićeva izjava “za većinu Dubrovčana uvreda”, te da Vučić juče nije trebao biti pozvan u Dubrovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije